menu
  deel deze informatie
 

Werken kun je leren

Ben je op zoek naar werk maar vind je het lastig? Omdat je nog geen echte werkervaring hebt, of niet weet wat bij je past, of de juiste opleiding niet hebt? Maak dan kennis met het KREW-team: dit zijn 12 leer-werkcoaches die elke dag bezig zijn met werk in de breedste zin van het woord. “We geloven in de talenten van iedereen. Hier helpen we ze naar boven te halen.”

Leren werken

Stijn Visser is leer-werkcoach bij KREW. “In het intakegesprek met een cliënt gaat het altijd om: waar staat iemand? Bij een aantal mensen gaat het in de eerste plaats om het aanleren van werkvaardigheden, bijvoorbeeld: hoe zorg je dat je op tijd bent, welke kleding heb je aan, hoe ga je met collega’s om, wat doe je met kritiek op je werk? In deze fase staat het ‘leren werken’ centraal.”

RIBW Brabant heeft diverse werkprojecten binnen de organisatie waar je deze vaardigheden kunt oefenen, zoals producten maken, horeca of dienstverlening. In leer-werkbedrijf de Nimrodstraat worden diverse producten gemaakt.Stijn: “Hier werken we op bestelling aan producten voor werkgevers in de omgeving.

Trots op hun product

Neem het houten meubilair: de opdrachtgever komt hier voor overleg met de makers, want hij hoort graag hun ideeën. De deelnemers zien hun eigen producten terug in de stad. Dat maakt ze trots en betrokken bij hun werk.”

Martijn kwam werken bij de Nimrodstraat toen het nog dagbesteding heette. “Toen was het nog een werkplaats waar we kleine, losse opdrachtjes per persoon uitvoerden. Nu is de Nimrodstraat een echt bedrijf, met grote betaalde opdrachten voor bedrijven en instellingen.”

Goede tussenstap

Omdat hij al jaren in dienst was geweest bij een technisch bedrijf, had hij flink wat werkervaring. “Bij mij ging het meer om het sociale stuk. Hoe kun je goed omgaan met mensen? Hier kreeg ik de rol van begeleider, waarin ik uitleg gaf over de werkzaamheden en deelnemers hielp bij de uitvoering.”

Intussen is Martijn vrijwilliger geworden. “Het werk op de Nimrodstraat is voor mij een goede tussenstap geweest. Nu ben ik zover dat ik binnenkort uit wil gaan kijken naar een nieuwe baan.”

Werk, school of allebei?

KREW begeleidt cliënten door alle fasen heen. “Is er eenmaal werkstructuur en -ritme opgebouwd, dan kan iemand starten met een zogeheten individueel leer-werktraject”, vertelt Stijn verder. “Dat houdt in dat de leer-werkcoach samen met jou actief op zoek gaat naar banen en/of opleidingen.

Hierbij komen allerlei praktische zaken aan de orde: welke richting wil je op? Is je cv op orde? Wil je werken, naar school of allebei? Uiteindelijk zien we veel mensen terecht komen in de sector of bij de opleiding die ze het meest aanspreekt. Dat is precies wat ons werk zo leuk maakt!”

Wat maken de KREW-deelnemers in Leer-werkbedrijf De Nimrodstraat?

• lampen in opdracht van Social Label >LICHT
• Print Canvas - bedrukken van canvas met foto’s etc. zie print-canvas.nl
• industrieel/assemblage - het inpakken/assembleren van producten voor diverse bedrijven
• hout - maken van houten meubelen, van tafel tot barkruk

RIBW Brabant biedt via KREW verschillende vormen van werk, van intensief begeleid tot nagenoeg zelfstandig. Ook is er het Talent Program, een uitgebreid beroepskeuze- en sollicitatieprogramma. De leer-werkcoaches van ons KREW-team kennen de verschillende fasen in het proces naar werk en zetten die kennis in voor een goede begeleiding naar de arbeidsmarkt/opleiding. Voor meer informatie lees hier de folder