menu
blogs > Myra Lups

Soms is het lastig om nee te zeggen

4 MEI 2016
Zo, eindelijk een nieuwe blog van mij. Ik had er al eerder een willen schrijven, maar ik kwam er maar niet aan toe. Je hebt het namelijk best druk als bestuurslid van de cliëntenraad. Afspraken hier, afspraken daar, bijeenkomsten bezoeken, van alles om te lezen, mails om te beantwoorden… Als je niet oplet heb je geen moment rust. 

En dan heb ik daarnaast nog ander vrijwilligerswerk ook, waar ik ook elke dag voor bezig ben. En aangezien ik dit ook vanuit huis doe (ik ben spelmoderator bij een online spel) is het soms lastig op tijd te stoppen. Zeker als dan iemand je hulp weer nodig heeft bijvoorbeeld. Of zich er maar niet bij neer kan leggen dat iets tegen de spelregels is en daar dan steeds maar over door blijft gaan.

Balans
Het is voor mij op dit moment echt een leerpunt om daar een goede balans in te vinden. Als ik niet oplet doe ik veel te veel. Voor ik het weet ben ik niet alleen de hele dag, maar ook nog eens de hele avond en de weekenden bezig. Dat hou je niet vol. Daar krijg je uiteindelijk de rekening weer van en als je niet oplet krijg je zo een terugval. Gelukkig voel ik dat tegenwoordig wel aankomen en dan is de oplossing om eens een weekje vakantie te nemen. Gewoon een weekje niets doen en weer tot rust te komen. Even mijn hoofd weer leeg maken. Maar uiteraard moet ik leren om te voorkomen dat dit nodig is, door te leren waar mijn grens ligt en hoeveel ik dus kan doen, zodat ik een stabiele situatie ontwikkel.

Verantwoordelijkheden
Dit kan wel lastig zijn. Zeker als bestuurslid van de cliëntenraad, heb je een hoop verantwoordelijkheden. Je hebt afspraken en vergaderingen die belangrijk zijn en die je niet zomaar af kunt zeggen. Werkzaamheden die toch dringend voor een bepaalde datum gedaan moeten worden. Dit maakt het soms wel lastig om ook nog aan jezelf te denken. Want als ik dan iets niet op tijd gedaan heb, zijn de gevolgen niet alleen voor mijzelf. Dit maakt het soms lastig om nee te zeggen of iets niet bij te wonen of te doen.

Voldoende rust
Maar het is wel belangrijk om dit toch te doen. Want als ik mezelf over de kop werk, dan ben ik uiteindelijk langer uit de running. Ik probeer dus wel voldoende vrije tijd te pakken. Zo probeer ik in elk geval mijn weekenden vrij te houden en ook ’s avonds niet te lang door te gaan. Soms lukt dit echter niet, puur omdat er iets op zaterdag plaats vindt. Zoals op zaterdag 23 april, toen de Burgertop sociaal 013 plaatsvond. Ook al was dit in het weekend, het was belangrijk, dus ik ben toch gegaan. Maar dan neem ik wel de vrijdag ervoor vrij, om te compenseren, zodat ik toch voldoende rustmomenten heb. 
Bloggers
+
+
+
+
Myra
+
Vice-voorzitter van de Cliëntenraad
+
+