menu
  deel deze informatie
 

Werkbezoek vier gemeentes uit de regio Hart van Brabant

Op de vroege ochtend van woensdag 5 december brachten wethouders en beleidsmakers van de gemeente Dongen, Gilze-Rijen, Hilvarenbeek en Tilburg uit de regio Hart van Brabant een bezoek aan RIBW Brabant. Zij maakten op deze dag een rondje langs het zorgveld in de regio. Onze organisatie stond als eerste op het programma, bekijk de sfeerimpressie hier.

Kennis door ervaring

Na een korte organisatieschets, vertelden enkele cliënten en (ervaringsdeskundig) medewerkers hun verhaal uit de eerste hand. 'Je treedt dan toch even in het leven van de ander, in de wereld van de psychiatrische zorg.' zo bleek uit de reacties en dat maakte indruk.
Een cliënt van onze woonvoorziening ‘Op eigen benen’ in Tilburg (voor jeugd van 16 tot 23 jaar) vertelde trots over de stappen die hij al samen met RIBW Brabant maakten en zijn wensen voor de toekomst. Vervolgens nam een senior ervaringsdeskundig medewerker het stokje over en deed zijn levensverhaal uit de doeken en zijn intrinsieke drive om zijn GGZ-ervaring in zijn werk in te zetten. Inmiddels doet hij dit door anderen via de opleiding Howie the Harp te leren ook hun ervaringskennis om te zetten naar ervaringsdeskundigheid. Een hulpverlener met ervaring in de psychiatrie weet precies waar iemand doorheen gaat. Bij RIBW Brabant werken ervaringsdeskundigen steeds vaker als begeleider in zorgteams. Een unieke combinatie van kennis door studie met kennis door ervaring.

Lekkerste worstenbroodje van Brabant?

Na een bezoek aan een reguliere zorgwoning van een van onze cliënten, werd het bezoek afgesloten met een Waanzinnig worstenbroodje. Er werd al gevraagd of we meededen aan de verkiezing van ‘Het lekkerste worstenbroodje van Brabant’. Zeker!
De worstenbroodjes worden gemaakt in de keuken van Restaurant Waanzinnig in Tilburg. Dit restaurant wordt geheel gerund door mensen met een psychische kwetsbaarheid, allemaal in het bezit van creativiteit en inzet. Zij krijgen begeleiding van leer-werkcoaches en ervaren horecamedewerkers. Hun doel: werkervaring opdoen om richting regulier werk en/of scholing te kunnen gaan. Een deelnemer van Restaurant Waanzinnig vertelde over haar werk bij dit restaurant en de meerwaarde in haar leven.
Om klokslag 10.30 vertrok de delegatie richting taxibusje om gezamenlijk naar de volgende zorgpartij te vertrekken. Het was erg waardevol om deze beleidsmakers onze verhalen uit de eerste hand te kunnen vertellen. Hopelijk spoedig tot een volgende keer.