menu
  deel deze informatie
 

Wat is ervaringsdeskundigheid?

De term ervaringsdeskundigheid wordt in allerlei contexten gebruikt. In de reclame ben je al ervaringsdeskundig wanneer je je tanden poetst met een bepaald merk tandenborstel. Maar in onze visie is ervaringsdeskundigheid veel meer dan 'ervaring hebben'.
Voor ons hoort bij ervaringsdeskundigheid een aantal duidelijke kenmerken:

  • De ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant zijn gediplomeerde, betaalde krachten.
  • Zij hebben zelf een herstelproces doorlopen vanwege levensontwrichtende ervaringen. Deze zijn voor iedereen anders en liggen op het vlak van depressie, angsten, anorexia, autisme, verslaving, etc.
  • Wie de eigen ervaring in wil zetten bij RIBW Brabant om anderen professioneel te helpen, moet een opleiding tot ervaringsdeskundige afronden. Belangrijk is dat mensen ver genoeg gevorderd zijn in hun eigen herstelproces, zodat ze anderen op de juiste manier kunnen ondersteunen.

Over de opleiding
Onze opleiding bestaat uit diverse fasen.
Opdoen van ervaringskennis: Deze bouw je op door de eigen ervaring te delen met anderen die zelf ook te maken hebben gehad met een levensontwrichtende ervaring. Je leert reflecteren op je eigen herstelproces en dit te analyseren.

Leren herkennen van collectieve ervaringskennis: Je leert in ieder herstelproces een aantal dezelfde, algemene thema’s te herkennen. Deze overeenkomsten ontstijgen jouw persoonlijke verhaal en ervaring. Ze vormen een rode draad in het ontwikkelen van (collectieve) ervaringskennis, die essentieel is in de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid.

Ervaringsdeskundigheid: Je leert vaardigheden om de opgedane ervaringskennis (persoonlijk en collectief) professioneel in te zetten. Zo ontwikkel je het vermogen om op grond van eigen ervaringen ruimte te maken voor het herstel van anderen.

Wil je meer weten over onze opleiding tot ervaringsdeskundige? Neem contact met ons op via (013) 533 66 46 of info@ribwbrabant.nl