menu
  deel deze informatie
 

Verdubbeling aantal ontmoetingsplekken van ‘Het Kiemuur’

Steeds meer mensen vinden de weg naar Het Kiemuur, een ontmoetingsinloop in de wijk voor iedereen. In totaal zijn er nu maar liefst tien locaties waar je terecht kunt voor een Kiemuur. Goed nieuws, want tijdens een Kiemuur vind je een luisterend oor en kun je allerlei vragen stellen aan mensen die zelf ervaring hebben op het gebied van (psychische) kwetsbaarheid. “Het Kiemuur is voor mij een plek om mezelf te zijn.” Ben jij al een keer binnengelopen?
Het Kiemuur vindt meerdere malen per week plaats in Tilburg, Oisterwijk en Moergestel. In juli 2015 werd er een start gemaakt op vier locaties, maar in Tilburg alleen zijn er nu al zeven plekken. Deze zijn verspreid door de hele stad: in wijkcentra, maar ook bijvoorbeeld bij kringloopbedrijf La Poubelle.  Er is ook een maandelijks Familie-Kiemuur in de Westertorenlaan in Tilburg. 

Genoeg aan een half woord

Wat vinden bezoekers van Het Kiemuur? “De ontmoeting met ervaringsdeskundigen en andere mensen heeft veel voor mij betekend”, vertel een van hen. “Net als de verhalen van elkaar horen: daar kun je dingen uithalen om zelf verder te gaan. Er waren momenten dat ik mijn ei kwijt moest. Dat kon gewoon en ze hadden aan een half woord genoeg. Door het Kiemuur ben ik echt met mijn herstel aan de slag gegaan.

Erkenning en herkenning

De naam ‘Kiemuur’ komt van het woord ontkiemen, als in groei en ontwikkeling. Iedereen heeft immers zijn eigen persoonlijke groeiproces in het leven en daar steken we graag op in. Een Kiemuur wordt geleid door een ervaringsdeskundige: iemand met persoonlijke ervaring op het gebied van (psychische) kwetsbaarheid die een opleiding heeft gevolgd om anderen te helpen met hun herstel. Dat zorgt voor gelijkwaardigheid in de groep, en veel erkenning en herkenning over en weer.

Mezelf zijn

“Wat het Kiemuur mij vooral biedt is dat ik mezelf mag zijn”, aldus een vrijwilliger. “Het geeft mij ook  structuur en is een plek waar ik mezelf verder kan ontwikkelen en kan groeien. En waar ik dingen kan oefenen. Ik vind het heel belangrijk dat het Kiemuur wordt gerund door ervaringsdeskundigen. Bij de ervaringsdeskundigen kan ik alles, in vertrouwen, bespreken. Zonder het Kiemuur zou mijn leven ongestructureerd zijn, leeg en eenzamer.”
Benieuwd wat je van het Kiemuur kunt verwachten? Kijk op kiemuur.nl voor meer informatie en een overzicht van alle bijeenkomsten van Het Kiemuur.