menu
  deel deze informatie
 

Van blowen naar bodybuilding

Paul woont sinds april 2016 beschermd bij RIBW Brabant. Hij merkte hoe sport zijn leven veranderde. In een eerder artikel kwam hij aan het woord samen met Bastiaan Brabers, begeleider en aandachtsfunctionaris voor sport binnen RIBW. Nu vertelt Paul zelf verder: hoe lukte het hem om aan het sporten (en een gezonde leefstijl) te komen? En waarom werkt het zo goed, lichamelijk en geestelijk?
“Laat ik hiermee beginnen: ik weet dat het enorme drempel is om te beginnen met bewegen en/of sporten. Toen ik beschermd kwam wonen bij RIBW Brabant, was ik depressief, had behoorlijk overgewicht en een laag zelfbeeld. Mijn zelfvertrouwen was dus niet al te groot.

Zeker in het begin vond ik het lastig in de sportschool. Ik had er erg veel moeite mee om onder de mensen te komen. Toen merkte ik dat mijn begeleider Bastiaan (Bastiaan Brabers, begeleider en aandachtsfunctionaris voor sport binnen RIBW) niet alleen kon ondersteunen bij het sporten, maar ook bij het psychische stuk. Daarmee viel voor mij die enorme drempel weg.

Voor mij is sporten een natuurlijke ontsnapping aan realiteit. Iedereen die wil gamen, drinken of blowen kan ik adviseren: ga sporten, dan raak je die aandrang kwijt en het is stuk gezonder. En dat hoeft echt geen zware training te zijn, wandelen of fietsen is ook prima.

Je groeit door iets te doen wat je niet eerder hebt gedaan, zowel lichamelijk als geestelijk. Een stukje verder lopen, een nieuwe oefening proberen, nog even doorgaan ook al ben je moe... zo bouw je een gevoel van doorzetten op. En dat gebruik je niet alleen tijdens het sporten, maar ook in het normale leven.  

Bovendien: als je in beweging komt, maakt je lichaam ‘goede’ stoffen aan als serotonine en dopamine. Die zitten ook in medicatie. Er zijn genoeg verhalen van mensen die deels of helemaal van hun medicatie afkwamen door te gaan sporten.

Voeding kun je niet los zien van sport. Wat ik heb geleerd en gemerkt is dat ook voeding bepaalt hoe je je voelt in het dagelijks leven. Eet je ongezond, dan zal je je ook vaak ongezond voelen en niet lekker in je vel zitten. Door mij hier bewust van te zijn, is het makkelijker om gezond te eten.

In nog geen anderhalf jaar tijd ben ik enorm vooruitgegaan. Lichamelijk ben ik veel sterker geworden, en geestelijk ook. Ik heb een goede dagstructuur en voel me gezond. Van 105 kilo ben ik naar 71 kilo gegaan. En als ik een slechte periode heb, herstel ik er sneller van dan vroeger.

In mijn ogen kan sport en goede voeding mensen enorm vooruithelpen. Bastiaan geeft presentaties hierover bij andere begeleidingsteams en ik ben er dan soms bij om mijn eigen verhaal te vertellen. Binnenkort wil ik ook weer cliënten gaan begeleiden in de sportschool. Hoe meer mensen zich bewust worden van de ‘helende’ kracht van een gezonde leefstijl, hoe beter.”