menu
  deel deze informatie
 

Terugblik Open dag

Stel dat iedereen op dezelfde manier om zou gaan met mensen die psychische problemen hebben als met mensen die lijden aan lichamelijke problemen? Dat het normaal zou zijn om hier met elkaar over te praten. Hoe zou de wereld er dan uit zien? Deze vraag stond centraal tijdens de open dag van RIBW Brabant op zaterdag 18 maart.
Uitnodiging tot meer openheid over psychische kwetsbaarheid
Minder vooroordelen, meer openheid over psychische kwetsbaarheid. Dat is de ambitie van RIBW Brabant en het thema van onze open dag die werd georganiseerd in de Week van Zorg en Welzijn. Het woord was aan ervaringsdeskundigen: mensen met een psychische kwetsbaarheid die hun persoonlijke verhaal graag willen delen met anderen. Om inzicht te geven en vooroordelen weg te nemen.

Sofie van den Enk: taboe doorbreken
Er was geen aanleiding. Haar leven liep als een trein: leuk werk, lieve man, gezonde kinderen. Toch werd ze depressief. Het verhaal van Sofie van den Enk, tv-presentatrice, schrijfster en doctorandus in de Amerikanistiek. Sofie deelt haar persoonlijke ervaringen in haar columns en op televisie. “Ik wil het taboe doorbreken”, vertelt Sofie. “Mijn positie als bekende Nederlander helpt.” De bezoekers van de open dag gingen openhartig in gesprek met haar. “Je kon merken dat de mensen zich hier op hun gemak voelden”, aldus Sofie na afloop.

1 op 5 is depressief
Sofie’s verhaal is geen uitzondering: maar liefst 1 op de 5 Nederlanders kampt met angst- en/ of depressieklachten. Zo ook ervaringsdeskundige Bacha: als sinds zijn 16e heeft hij last van terugkerende depressies. Door de jaren heen, heeft hij manieren gevonden om ermee om te gaan. Zijn grote geluk is een vrouw die hem door dik en dun steunt. Bacha: “Het helpt als de mensen in je omgeving openstaan voor je verhaal. Zonder vooroordeel, zonder verwijt.”Werken aan herstel
Ook Paola en Lysanne kampten met psychische problemen. Door op een andere manier naar zichzelf te leren kijken, konden ze werken aan groei en herstel. Paola is nu ervaringsdeskundig projectleider en Lysanne is vrijwilliger met ervaring. Beiden werken bij het Kiemuur, een ontmoetingsplek in wijkcentra in meerdere gemeenten in Brabant.

Ze zijn hier een aantal vaste momenten per week. Voor buurtbewoners bijvoorbeeld, die kampen met eenzaamheid, armoede, verslaving of andere problemen. Maar ook voor oud-cliënten die nog extra sociale ondersteuning kunnen gebruiken. Paola: “Door in gesprek te gaan met buurtbewoners kunnen we vooroordelen over psychiatrie en verslaving doorbreken.” 

Werken aan werk
Bezoekers van de open dag werden getrakteerd op verse koffie, zelf gebakken bananenbrood en rijk belegde broodjes. Het werk van de horecamedewerkers van team KREW. KREW begeleidt cliënten naar werk. Leerwerkcoach Yvonne vertelde het verhaal van een voormalig teamlid dat nu betaald werk heeft in de keuken van een restaurant. Yvonne: “KREW besteedt veel aandacht aan het aanleren van basisvaardigheden zoals het omgaan met feedback, werkdruk en het werken in een team.”

Erbij horen
Stel dat het normaal zou zijn om net zo open te zijn over een psychisch probleem als over een lichamelijk probleem. Hoe zou de wereld er dan uit zien? Heeft onze open dag antwoord gegeven op deze vraag? In de ogen van onze cliënten zou de wereld er in ieder geval een stuk rooskleuriger uitzien. Want het zou betekenen dat zij er ook gewoon bij horen. Ondanks depressies, angst- of gedragsproblemen.

Meer foto's van de Open Dag staan op FaceBook! Klik hier om direct naar onze pagina te gaan