menu
  deel deze informatie
 

"Welk beroep bij mij past ontdekte ik met hulp van mijn leer-werkcoach"

Omar studeerde aan de MBO-opleiding ICT toen hij ziek werd en werd opgenomen bij de GGZ. De behandeling sloeg aan en na een tijdje kreeg hij ontslag uit de instelling. Om hem thuis te helpen met de overgang en verder te bouwen aan een goede dagstructuur ging hij onder begeleiding aan de slag als medewerker groenvoorziening. Terwijl hij leerde omgaan met zijn kwetsbaarheden, realiseerde hij zich dat het misschien tijd was om andere keuzes in het leven te gaan maken. De leer-werkcoaches van KREW hielpen hem stappen zetten in de goede richting.

Samen op zoek

Omar: “Na mijn opname maakte ik mijn studie ICT wel af, maar eigenlijk wist ik al dat ik er niet verder mee wilde. Met mijn handen werken bleek me veel beter te liggen dan achter de computer zitten. Via RIBW Brabant kwam ik terecht bij een werkproject houtbewerking, waarbij ik in de werkplaats allerlei spullen maakte zoals bijvoorbeeld houten stoelen. Dát vond ik heel leuk om te doen en dus deed dat werk mij echt goed.”
Omar’s persoonlijk begeleider vroeg hem wat hij met zijn toekomst wilde doen. Had hij een beeld van een studie of baan waar hij naartoe zou willen werken? Omar: “Ik wist niet zo goed welk antwoord ik daar op moest geven. Mijn persoonlijk begeleider verwees mij naar een traject binnen KREW dat je helpt je talent en interesses te ontdekken en met begeleiding van een leer-werkcoach helpt zoeken naar een passende opleiding of baan. Dat leek precies te zijn wat ik nodig had, dus schreef ik me in.”

Aan de slag

Na een intakegesprek ging Omar van start. “Tijdens de eerste groepsbijeenkomsten leerden wij  deelnemers elkaar een beetje kennen. En via een aantal beroepskeuze- en persoonlijkheidstesten leerde ik ook mezelf beter kennen. De uitkomsten van de tests gaven aan dat werken in de bouw of installatietechniek goed bij mij zouden kunnen passen. Ik ging aan de slag met mijn persoonlijke doelen, hoe ik een C.V. moest maken, een sollicitatiebrief moet schrijven en het oefenen van een ‘pitch’: een korte en krachtige omschrijving van wie ik ben en wat ik wil bereiken. Later ben ik ook stage gaan lopen.”

Omar regelde via via dat hij mee kon lopen met een bouwbedrijf en als loodgieter bij een installatiebedrijf. “Tijdens mijn stage bij het bouwbedrijf mocht ik slopen, sjouwen, schroeven en zagen, dat vond ik echt hartstikke leuk. Bij het installatiebedrijf liep het iets anders. Daar moesten we toiletten, douchekranen en radiatoren ophangen bij nieuwbouw maar ook langsgaan bij klanten die last hadden van een lekkage. Omdat ik daar meer risico liep om iets fout te doen mocht ik alleen meekijken en een handje helpen, niet zoveel zelfstandig doen.”

Een nieuwe richting

De leer-werkcoaches hielpen Omar met het vinden van interessante vacatures. “Inmiddels heb ik al een aantal sollicitaties verstuurd. Ik heb gereageerd op een werkplek in de civiele bouw en een motivatiebrief gestuurd naar een BBL-opleiding voor constructiewerk via het ROC. Binnenkort hoor ik of ik daar toelating voor mag doen. De begeleiding heeft me helpen ontdekken welke beroepen in de praktijk goed bij mij passen. Het was even zoeken, maar nu heb ik er vertrouwen in dat ik op de juiste plek terecht ga komen.”