menu
  deel deze informatie
 

“Sport is nu mijn antidepressiva”

Van 105 naar 71 kilo en nog steeds geen medicatie nodig. Dat is het resultaat dat Paul bereikte door van sport een vast onderdeel te maken in zijn leven. Bastiaan Brabers, begeleider en aandachtsfunctionaris voor sport binnen RIBW, ondersteunt mensen als Paul. Hij heeft een duidelijke missie: iedereen binnen RIBW aan het sporten krijgen. “Een goedkope therapie met mooie resultaten, waar wachten we nog op?”
“In april 2016 ging ik beschermd wonen bij RIBW Brabant”, vertelt Paul. “Ik had depressieklachten en was verslaafd aan blowen. Toen vroeg Bastiaan of ik met sporten aan de slag wilde. Ik wilde graag afvallen en meer zelfvertrouwen krijgen. Hij begeleidde me in de sportschool, wat een veilig gevoel gaf. Al snel voelde ik me veel beter na afloop. Intussen is sporten mijn natuurlijke medicijn geworden. Het geeft veel energie en structuur, en ik voel me goed in mijn lichaam zitten.”

Uitlaatklep en therapie
“Door te sporten gebeurt er van alles in je lichaam”, vertelt Bastiaan Brabers. “Je komt beter in je vel, zowel lichamelijk als psychisch. Slapen lukt beter, dus je bent uitgeruster. Het is een goede uitlaatklep, waarmee je agressie uit je lichaam kunt gooien. En, heel belangrijk: er komen stoffen vrij als endorfine en serotonine. Dezelfde stoffen als in veel medicatie. Het is dus veel meer dan ‘lekker bezig’ zijn, het is ook echt een therapie die het herstelproces op gang houdt.”

Mentale strijd
Behalve de goede stofjes aanmaken in je lichaam zorgt sport ook voor een andere mindset in het leven, ontdekte Paul. “Je spieren groeien pas als je - al is het maar even- door de pijngrens heengaat. Dat is een mentale strijd die je aangaat in je hoofd, en daar groei je zelf van. Door je hiervan bewust te zijn, kun je dit principe omzetten naar het echte leven. Als je depressief bent, moet je immers zelf actie ondernemen om te groeien.“

Sport verandert je leven
“Je groeit juist door uit je comfortzone te stappen”, beaamt Bastiaan. “Natuurlijk ken ik alle redenen waarom de drempel zo hoog is voor mensen: ze zijn te moe, vinden het te spannend, zijn te druk… Maar als je de effecten ziet van sport, is het bijna een wondermiddel. Ik ken cliënten met heel zware klachten, die zich toch kunnen redden door sport. Anderen kunnen de overstap maken naar betaald werk omdat ze via sporten structuur en discipline hebben opgebouwd. Kortom, het kan je leven veranderen.”

Negatieve energie omzetten naar positieve
Paul raadt iedereen aan met sporten te beginnen. “Het is mijn natuurlijke ontsnapping aan de realiteit, en een stuk gezonder dan gamen, drinken of blowen. Bij slechte dagen helpt Bastiaan me over de drempel heen om toch te gaan. In een training kun je negatieve energie echt omzetten naar positieve energie. Ik had vooraf nooit gedacht dat het zo’n goede invloed op mijn leven zou hebben.”

Interesse in de sportmogelijkheden binnen RIBW Brabant? Er is van alles, van sportschool bezoeken tot wandelen, hardlopen of zelfs kickboksen. Stuur een mailtje aan sportenbewegen@ribwbrabant.nl of vraag je begeleiding naar de mogelijkheden!