menu
  deel deze informatie
 

"Samen optrekken levert beter inzicht op"

Bij RIBW Brabant werken ervaringsdeskundigen en begeleiders samen om cliënten te helpen herstellen van hun psychische kwetsbaarheid. Bacha Toumi en Lysanne van Vugt trekken hierin regelmatig samen op. Bacha is ervaringsdeskundige, Lysanne werkt als begeleidingsmedewerker.
Bacha: “Een ervaringsdeskundige is iemand die een levensontwrichtende situatie meemaakte én via een opleiding heeft geleerd om deze ervaring professioneel in te zetten om anderen te helpen op hun pad naar herstel. Levensontwrichtend houdt in dat je leven compleet stil komt te staan.”

Niet beter of slechter
Bacha geeft ook direct aan dat wat voor hem werkte, niet voor een ander hoeft te werken. Maar als je iets niet zelf beleefd hebt, kun je wel iets erbij bedenken maar niet echt voelen. Daarmee is een begeleider geen slechtere of betere hulpverlener dan een ervaringsdeskundige: de uitgangspunten zijn gewoon anders. RIBW Brabant stelt dat een cliënt over beide moet kunnen beschikken. Begeleiders werken samen met een cliënt aan de resultaten die hij/zij wil behalen. En de ervaringsdeskundige zorgt voor wederzijds begrip tussen de cliënt en de begeleider.

Spiegel
Lysanne is enthousiast over de samenwerking: “Een begeleider zet de eigen ervaring af en toe in om te verbinden. Ik ben er ook gewoon voor de cliënt, maar net op een andere manier. Het grootste verschil in de werkwijzen is het reflectieve vermogen van ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen helpen ons beter bewust worden van wat we uitstralen: Wat doet mijn gedrag met een ander? Die spiegel levert mij veel inzicht op.”

Vertrouwen
Onlangs begeleidden Lysanne en Bacha samen een meisje midden in haar herstelproces. Deze cliënt verscheen regelmatig te laat of niet op een afspraak. Lysanne twijfelde over de juiste aanpak: wat zit er achter dit gedrag? Bacha gaf haar inzicht in wat ze voelt bij het gedrag van haar cliënt: “Dat het frustreert, is menselijk. Maar wat straal je uit en wat je wil bereiken? Alleen wanneer een cliënt je vertrouwt, kom je achter de onderliggende redenen voor dit gedrag.” Juist wanneer iemand onvoldoende hersteld is, is vertrouwen essentieel.

Blijven wachten
Samen besloten ze deze cliënt de ruimte te geven. Wanneer ze bijvoorbeeld van 4 tot 5 voor haar reserveerde, wachtte Lysanne zo nodig tot 5 uur. Het meisje blijft altijd welkom en wanneer de afspraak dan maar 10 minuten duurt, dan is dat het enige gevolg. Lysanne is positief: “Het vertrouwen van de cliënt richting mij is gegroeid. Ze blijft contact zoeken, ook als het slecht gaat. Dus het gezamenlijke inzicht draagt enorm bij aan het herstel van de cliënt.”