menu
  deel deze informatie
 

Nieuws

Filter
Sluit
filter op onderwerp
filter op jaartal
 

Cliënten beoordelen de begeleiding van RIBW Brabant wederom met een prachtig cijfer!

9 juni 2020
Cliënten beoordelen de begeleiding van RIBW Brabant met een 8.09! In 2014 en in 2016 was dit cijfer een 7,8 en eind 2018 een 8.07. De tevredenheid is dit jaar dus wederom gestegen. Dat is een mooi compliment aan alle professionals werkzaam in de organisatie. Iedereen die heeft meegedaan aan het onderzoek: enorm bedankt!
 

Uitdaging voor alle cliënten van RIBW Brabant: Doe je mee?

8 juni 2020
Wie maakt een prachtige foto om te gebruiken als wallpaper in het nieuwe kantoor van RIBW Brabant aan de Zuiderkruisweg?

 

Restaurant Waanzinnig is klaar voor het nieuwe normaal

2 juni 2020
Samen met de rest van de Nederlandse horeca, sloot ook Restaurant Waanzinnig half maart de deuren voor haar gasten. Een klap voor de medewerkers van het ‘zorgrestaurant’. Zij worstelen namelijk met een psychische kwetsbaarheid en voor hen is een vast ritme heel belangrijk. Gelukkig gaat het restaurant op dinsdag 2 juni weer open en het team staat te popelen om gasten te ontvangen.
 

Oproep voor deelname aan onderzoek MIND

7 mei 2020
Vanuit MIND, Landelijk Platform Psychische Gezondheid, ontvingen wij het verzoek om mee te werken aan het landelijk onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor ggz-cliënten en naasten.
 

Maak kennis met de vertrouwenspersoon cliënten

15 april 2020
Schroom niet en neem gerust contact op met de vertrouwenspersoon als je ergens mee zit. Ankie van Strijdhoven heeft een onafhankelijke positie binnen RIBW Brabant en werkt met geheimhouding. Ze is er speciaal voor jou en helpt je met je problemen, twijfels en ongenoegens. 
 

Beschikbare hulplijnen tijdens Corona

9 april 2020
We hebben een aantal sites, instanties en initiatieven verzameld. Deze helpen je op weg wanneer je op zoek bent naar ondersteuning in deze moeilijke periode. Ze worden niet vanuit RIBW Brabant georganiseerd het zijn landelijke en lokale initiatieven waar iedereen zich voor mag aanmelden. Neem eens een kijkje, misschien zit er wat tussen voor jou.
 

Prikkels!

9 april 2020
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt voor ons iedere maand over haar werk en haar eigen herstel. In haar tweede blog schrijftt ze over wat de coronacrisis met haar doet en hoe ze er toch voor haar cliënten wil blijven zijn.
 

Mooi dat er zoveel saamhorigheid is

9 april 2020
Voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg betekent de coronacrisis nogal wat. Zij vinden het vaak spannend, worden er onrustig van en kunnen soms aan niets anders meer denken. Daar moeten wij als organisatie adequaat mee omgaan. Onze teams van Het Kiemuur en Restaurant Waanzinnig laten zien hoe ze hun begeleiding aanpassen en er zo toch zijn voor de mensen met een psychische kwetsbaarheid.
 

Corona: Weet dat we er zijn voor onze cliënten, juist nu!

1 april 2020
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de richtlijnen van het RIVM op tot de nieuwe datum van 28 april die premier Rutte op 31 maart bekendmaakte. Uiteraard willen we de continuïteit van zorg en veiligheid voor cliënten en medewerkers zo goed mogelijk waarborgen. In dit bericht leest u meer over hoe we dit als RIBW Brabant doen. 
 

Mentaal stabiel blijven in tijden van corona

1 april 2020
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ervaringskennis zet ze nu in als ervaringsdeskundig beleidsadviseur bij RIBW Brabant en als beleidsadviseur bij Valente. Ze schreef een blog over mentaal stabiel blijven tijdens de coronacrisis.
 

Even voorstellen... blogger Mariëlle Hoefnagel

31 maart 2020
In haar maandelijkse blog geeft Mariëlle ons een inkijkje in haar werk als ervaringsdeskundige en ook hoe haar eigen psychische kwetsbaarheid haar daarbij helpt.
 

Cliënttevredenheidsonderzoek over onze dienstverlening

4 maart 2020
Alle cliënten van RIBW Brabant hebben ongeveer anderhalve week geleden per post een vragenlijst ontvangen in verband met een cliënttevredenheidsonderzoek. Hierin kunnen jullie je tevredenheid aangeven over RIBW Brabant en laten weten waar de dienstverlening zou kunnen worden verbeterd.  Het afnemen van het cliënt-tevredenheidsonderzoek is een heel belangrijk onderdeel om onze dienstverlening te kunnen blijven aanbieden en te verbeteren vanuit jouw mening!
 

Cliënten zelfstandiger door gebruik smartband

25 oktober 2019
In hoeverre vergroten zogenaamde ‘smartbands’ de zelfredzaamheid van mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid? Dat was de hoofdvraag in de pilot Project Smartband. We testten met een slimme gadget: polsbandjes die lichaamsfuncties meten én gebruikers ondersteunen bij diverse zaken, zoals fysieke activiteit, punctualiteit en medicatietrouwheid.
 

Open Dag KREW: 21 november

23 oktober 2019
KREW is het team van RIBW Brabant voor (vrijwilligers-)werk en scholing en is verhuisd naar de Ledeboerstraat 33 in Tilburg. Zij willen deze locatie met trots laten zien op donderdag 21 november. Kom langs en neem deel aan een van onze programma’s:  
 

Onderzoek cliëntcommunicatie in april 2019

19 april 2019
Ontvangt u graag een brief van RIBW Brabant of vindt u het juist prettig als we een app ontwikkelen? Zomaar een vraag waarop we via het onderzoek naar cliëntcommunicatie antwoord hopen te krijgen. Want met onze communicatie willen we u natuurlijk zo goed mogelijk bereiken. En dat lukt alleen als we weten welke manier het beste bij u past. 
 

Danny bewijst: sporten houdt het herstelproces op gang

22 maart 2019
20 kilo kwijt in amper negen maanden tijd, en belangrijker nog: hij heeft geen medicatie meer nodig voor zijn diabetes. De resultaten van de 32-jarige Danny Dieltjes zijn indrukwekkend. Samen met Charlotte van Lent, begeleidingsmedewerker in Oisterwijk, is hij minimaal twee keer per week gaan sporten. “Ik voel dat mijn lijf sterker is geworden.”
 

Cliënten geven hoog rapportcijfer aan RIBW Brabant

12 maart 2019
Een cijfer om trots op te zijn. Uit Een 8,0: dat geven cliënten aan de begeleiding van RIBW Brabant! Dit bleek uit het tevredenheidsonderzoek onder cliënten dat in december 2018 is uitgevoerd. Maar liefst 290 cliënten vulden de vragenlijst in. Iedereen die heeft meegedaan aan het onderzoek: enorm bedankt!
 

Autisme Informatiemarkt donderdag 28 maart 2019 in Tilburg

28 februari 2019
Heb jij autisme of ken je iemand met autisme? Op donderdagavond 28 maart is er in Tilburg een informatiemarkt over autisme die gratis toegankelijk is. Iedereen die meer over het onderwerp wil weten is tussen 18.30 uur en 21.30 uur van harte welkom! Op de informatiemarkt vind je stands van zorgorganisaties die je alles kunt vragen over hun hulpverlening. Die avond staan drie lezingen over autisme op het programma. In het Stadsnieuws komen mensen uit de praktijk aan het woord, lees de interviews met RinskeBjorn en Ivo.
Tags: autisme
 

Opening 20e Kiemuur: "Met een luisterend oor en begrip kom je een heel eind."

11 januari 2019
Marijo Immink (Wethouder Wmo, Welzijn, Jeugd en Sport, gemeente Goirle ) mengt zich tussen de bezoekers en geeft ze stuk voor stuk een handje voor een korte kennismaking. In Mainframe in Goirle, in de zitkamer en in de grote zaal hangen ballonnen en slingers en op de achtergrond hoor je de piano spelen. De opening van het 20e Kiemuur in de regio Hart van Brabant is bijna een feit. In de ruimte waar Het Kiemuur zelf elke woensdag zal plaatsvinden is het druk want daar maakt de Lokale Omroep Goirle opnames van Marie-Louise (Bij Wies) en Sandra (Het Kiemuur).
 

“Ik kan écht mezelf zijn tijdens Het Kiemuur.”

21 december 2018
Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Voor iedereen die contact of advies zoekt. Er zijn in de regio Hart van Brabant 19 Kiemuren, in januari start in Goirle het twintigste Kiemuur. Paul Coolen bezoekt al ruim anderhalf jaar trouw Het Kiemuur in Hilvarenbeek: “Samen creëren we een fijne, veilige omgeving. We groeien samen. Dat is heel speciaal.”
 

Werkbezoek vier gemeentes uit de regio Hart van Brabant

7 december 2018
Op de vroege ochtend van woensdag 5 december brachten wethouders en beleidsmakers van de gemeente Dongen, Gilze-Rijen, Hilvarenbeek en Tilburg uit de regio Hart van Brabant een bezoek aan RIBW Brabant. Zij maakten op deze dag een rondje langs het zorgveld in de regio. Onze organisatie stond als eerste op het programma, bekijk de sfeerimpressie hier.
 

“Door gastvrijheid groeien mensen”

26 november 2018
Bij Het Kiemuur vinden bezoekers een luisterend oor – laagdrempelig en kosteloos. Het Kiemuur wordt geleid door ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Vanuit de visie dat koken en eten verbindt, is – naast het reguliere Kiemuur, waar het gesprek centraal staat – Kiemuur Kookt ontstaan. Rachel Borghaerts, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant en initiatiefneemster van Kiemuur Kookt: “Door gastvrijheid groeien mensen. Dat zie je echt gebeuren. Mensen voelen zich veilig en krijgen hoop.” 
 

In stapjes naar zelfstandig wonen

22 november 2018
Een pracht van een verhaal over kracht, vertrouwen en herstel. Lysanne kwam in een groepswoning voor jongeren bij RIBW Brabant. "Mijn gezonde deel stond centraal, niet mijn ziekte. Wie was ik, wat wilde ik, wat kon ik? En hoe kon de begeleiding van RIBW Brabant me hier praktisch bij ondersteunen? Daardoor kon ik gaan groeien." 
 

"De kracht die ik nu voel, had ik nooit gehad zónder die ervaring."

6 november 2018
Op Wereldarmoededag in 2013 en in 2016 verscheen de armoedeglossy Quiet 500, als tegenhanger van de Quote 500.
 

“Nu weet ik: hulp accepteren mag”

20 augustus 2018

Een primeur voor Tilburg: een Safehouse voor verslaafden in herstel. Ofwel, een plek voor begeleid wonen van mensen die al langer clean zijn. In een veilige omgeving bereiden ze zich voor op een zelfstandig leven zonder elke vorm van middelen. Met succes, zegt begeleider Remco Knikkink van RIBW Brabant: “Uit onderzoek blijkt dat de kans op duurzaam herstel veel groter is wanneer mensen als tussenstap tijdelijk in een Safehouse wonen.”

 

Aankondiging Tilburg Ten Miles

23 mei 2018
Op 1 en 2 september is het weer zo ver dan vindt de Tilburg Ten Miles plaats mét verschillende wandelroutes en natuurlijk de bekende runs. Vanuit RIBW Brabant doen we zeker weer mee, sommigen zijn al begonnen met trainen! 
 

Autisme Informatiemarkt woensdag 28 maart 2018

26 maart 2018
Ken jij iemand met autisme of heb je zelf autisme? Kom naar de Autisme Informatiemarkt in Wijkcentrum de Symfonie in Tilburg. De toegang naar de informatiemarkt en deelname aan de workshops is gratis. Het thema is 'Luisteren naar Autisme'. Tussen 18.30 uur en 21.30 uur ben je van harte welkom. Mocht je er gebruik van willen maken: er is ook een rustruimte beschikbaar.
 

Ervaringsdeskundige in Tilburgse Koerier

27 januari 2018
Van school gestuurd, drugsgebruik, ontslagen.. In de Tilburgse Koerier vertelt ervaringsdeskundige Martijn  openhartig over zijn moeizame jongere jaren. 
 

7 februari bijeenkomst Café Brein

22 januari 2018
Woensdag 7 februari wordt bij RIBW Brabant aan de Taxandriaweg 8A in Waalwijk een bijeenkomst gehouden voor mensen die te maken hebben met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
 

“Ik wil niet de zoveelste persoon zijn die vertelt ‘hoe het moet’”

9 januari 2018
“Ik geloof echt dat bijna iedereen weerbaar genoeg kan worden om zelfredzaam te zijn", vertelt persoonlijk begeleider Ger Pieters.
 

Wat is ervaringsdeskundigheid?

8 januari 2018
De term ervaringsdeskundigheid wordt in allerlei contexten gebruikt. In de reclame ben je al ervaringsdeskundig wanneer je je tanden poetst met een bepaald merk tandenborstel. Maar in onze visie is ervaringsdeskundigheid veel meer dan 'ervaring hebben'.
 

"Goede ondersteuning geven? Eerst vertrouwen winnen"

15 december 2017
Johnnie Joosten is begeleider in een Tilburgs RIBW-wijkteam. Samen met collega’s begeleidt hij buurtbewoners met psychiatrische problemen, die heel verschillend zijn. “Depressie, autisme en ADHD komen veel voor, daarnaast zijn er ook steeds meer gezinnen met meerdere problemen die voortkomen uit psychische problemen, zoals verslavingen en schulden.” Wat houdt zijn werk als begeleider in?
 

Kom je woensdag 20 december ook naar de kerstviering?

15 december 2017
Wees welkom op woensdagavond 20 december! Met het enthousiaste gospelkoor G-Roots vieren we een feestelijke dienst in de kerk van De Goede Herder, Broekhovenseweg 2 in Tilburg.
 

Vragenlijst zorg, ondersteuning en hulpmiddelen in jouw gemeente

7 december 2017
Op 21 maart 2018 vinden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. In aanloop naar de verkiezingen verspreiden MIND, Ieder(In) en Patiëntenfederatie Nederland de vragenlijst Meldactie Gemeenteraadsverkiezingen om een beeld te krijgen bij wat jij wel en niet goed vindt aan de zorg, ondersteuning en hulpmiddelen in jouw gemeente.
 

Kerstmis vier je samen, kom je ook?

28 november 2017
“Een feestelijke dienst met een serieuze ondertoon.” zo vertelt Sanne. Pastor Theodoor van den Boom verwacht dat weer veel mensen naar de feestelijke viering komen. “Gospelkoor G-roots zorgt steevast voor een enorm enthousiasme bij het publiek.” Het kerstverhaal wordt verteld aan de hand van thema ‘verbinding’. Zo zal een ervaringsdeskundige vertellen hoe zij er weer bovenop kwam, juist doordat zij kon participeren in de maatschappij.”
 

Hard werken wordt beloond

9 november 2017
Werd onze genomineerde Stefan Vrijwilliger van het jaar 2017? Een spannende maar feestelijke avond!
 

2e lichting Howie the Harp behaalt certificaat en betaalde baan

7 november 2017
Vorig jaar oktober startte lichting II in opleidingscentrum Howie the Harp™ Tilburg en een jaar later zijn 15 studenten geslaagd. Donderdag 2 november kregen zij hun certificaat uitgereikt. Studenten met een kwetsbaarheid en (grote) afstand tot de arbeidsmarkt volgden een traject van een jaar waarin ze een volwaardige opleiding succesvol hebben afgerond. Ze hebben nu een betaalde baan als ervaringsdeskundig medewerker. In november starten ze 24 uur in de week voor een periode van een half jaar. 
 

Aan het werk: van droom naar doel

31 oktober 2017
Lisanne ontdekte via KREW haar echte talenten en interesses. Nu volgt ze de opleiding van haar keuze en is gemotiveerder dan ooit. Lees hieronder over haar ontdekkingstocht en haar toekomstdroom!
Tags: leren
 

Gemeente Tilburg vraagt burgers mee te praten

20 oktober 2017
Iedereen doet mee in onze samenleving! Hoe zou het zijn als iedereen kan meedoen in Tilburg? Ongeacht leeftijd of afkomst. Uit alle wijken van Tilburg. Mensen zonder én met een beperking. Heb je een chronische ziekte , of een fysieke, zintuigelijke of psychische beperking? Dan ervaar je zonder twijfel drempels om ergens binnen te komen, goede zorg, onderwijs of werk te krijgen.
 

Werken kun je leren

12 oktober 2017
Ben je op zoek naar werk maar vind je het lastig? Omdat je nog geen echte werkervaring hebt, of niet weet wat bij je past, of de juiste opleiding niet hebt? Maak dan kennis met het KREW-team: dit zijn 12 leer-werkcoaches die elke dag bezig zijn met werk in de breedste zin van het woord. “We geloven in de talenten van iedereen. Hier helpen we ze naar boven te halen.”
 

Goed in je vel door gezond eten

5 oktober 2017
Het ontbijt sloeg ze over en de frietboer had een goede klant aan haar. Lange tijd geloofde Ilona (50) het wel met regelmatig en gezond eten. Totdat ze begin dit jaar ontdekte dat goede voeding haar veel meer energie gaf. Ze voelde zich fitter worden en zat beter in haar vel. “Nooit geweten dat eten zo belangrijk kan zijn voor hoe je je voelt. Mijn lusteloosheid is weg en ik heb een veel positievere houding.”
 

Van blowen naar bodybuilding

28 september 2017
Paul woont sinds april 2016 beschermd bij RIBW Brabant. Hij merkte hoe sport zijn leven veranderde. In een eerder artikel kwam hij aan het woord samen met Bastiaan Brabers, begeleider en aandachtsfunctionaris voor sport binnen RIBW. Nu vertelt Paul zelf verder: hoe lukte het hem om aan het sporten (en een gezonde leefstijl) te komen? En waarom werkt het zo goed, lichamelijk en geestelijk?
 

Als je samen eet smaakt het beter

26 september 2017
Het Kiemuur organiseerde voor iedereen die mee wilde eten een lunch in wijkcentrum Den Boogaard in Moergestel. Moergestel TV maakte opnames van deze gezellige bijeenkomst. 
 

“Sport is nu mijn antidepressiva”

20 september 2017
Van 105 naar 71 kilo en nog steeds geen medicatie nodig. Dat is het resultaat dat Paul bereikte door van sport een vast onderdeel te maken in zijn leven. Bastiaan Brabers, begeleider en aandachtsfunctionaris voor sport binnen RIBW, ondersteunt mensen als Paul. Hij heeft een duidelijke missie: iedereen binnen RIBW aan het sporten krijgen. “Een goedkope therapie met mooie resultaten, waar wachten we nog op?”
 

Zoek de actie op: sporten binnen RIBW Brabant

19 september 2017
Nog goede voornemens voor de herfst? Denk eens aan (meer) bewegen en sporten! Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt. Toch is iedereen die ermee aan de slag gaat het erover eens: je voelt je heel anders en veel beter als je wél van de bank af komt. Hieronder vind je een lijst met sporten en bewegingsactiviteiten die RIBW Brabant worden georganiseerd. Je kunt altijd een keertje komen kijken om de sfeer te proeven en te zien wat er gebeurt. Zit er iets voor jou bij?
 

Wil je deelnemen aan de training 'Herstellen Doe Je Zelf' in Heusden?

19 september 2017

2 november start in gemeente Heusden de training 'Herstellen Doe Je Zelf'. Ontwikkeling geeft zelfvertrouwen, plezier en inzicht in wat je kunt en wilt. In de training wordt aandacht besteed aan waar je staat in je herstelproces. 

 

Weer volop in touw op Burendag

15 september 2017
Op zaterdag 23 september is het Burendag, en RIBW Brabant doet weer volop mee in veel wijken. Medewerkers en cliënten organiseren allerlei activiteiten in diverse buurten in Tilburg, Oisterwijk, Sprang-Capelle, Waalwijk en Moergestel. Voor jong en oud zijn er spelletjes, hapjes en drankjes, muziek, creatieve workshops, sporten etc. Zoek de gezelligheid op met je buren!
 

Verrijkingsdag 2017 'Samen in Verbondenheid'

8 september 2017
Kom donderdag 28 september naar de 3e Verrijkingsdag in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg! Cliënten, vrijwilligers en professionals van diverse zorgorganisaties zetten zich weer in om een bruisende, leuke en leerzame dag te verzorgen.
 

'Herstellen? Cursussen waarmee je verder komt'

25 augustus 2017
Ervaringsdeskundigen van Het Kiemuur geven een drietal herstelgerichte cursussen. Gerda, Annika en Kim doorliepen zelf een herstelproces vanwege levensontwrichtende ervaringen. 
 

Hoog rapportcijfer en meningen van cliënten omzetten in verbeteringen

22 augustus 2017
Een 7,8: dat geven cliënten aan de begeleiding van RIBW Brabant! In februari meldden we dit al trots. Naast dit rapportcijfer hebben 335 cliënten hun mening gegeven over twaalf thema’s, waaronder het thema ‘bereikbaarheid van begeleiding’ en ‘familie en naasten’. 
 

Opleiding tot ervaringsdeskundige start weer in 2018!

30 juli 2017
Heb je ervaring in de psychiatrie en wil je deze benutten om anderen te ondersteunen? In maart 2018 starten we in Tilburg weer met Howie the Harp, een eenjarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige!
 

Tilburg Ten Miles, doe jij ook mee?

19 juli 2017
RIBW Brabant ziet de CZ Tilburg Ten Miles als de ideale manier om mensen sportief bij elkaar te brengen. Deelnemers kunnen onder andere op zaterdag meedoen aan de wandeltocht en op zondag aan het hoofdonderdeel de Ten Miles. Nieuw dit jaar: bezoek de Stigmabus!
 

"Samen optrekken levert beter inzicht op"

23 juni 2017
Bij RIBW Brabant werken ervaringsdeskundigen en begeleiders samen om cliënten te helpen herstellen van hun psychische kwetsbaarheid. Bacha Toumi en Lysanne van Vugt trekken hierin regelmatig samen op. Bacha is ervaringsdeskundige, Lysanne werkt als begeleidingsmedewerker.
 

Wat is ervaringsdeskundigheid?

15 juni 2017
De term ervaringsdeskundigheid wordt in allerlei contexten gebruikt. In de reclame ben je al ervaringsdeskundig wanneer je je tanden poetst met een bepaald merk tandenborstel. Maar in onze visie is ervaringsdeskundigheid veel meer dan 'ervaring hebben'.
 

29 juni: Howie the Harp-congres 'Ervaring werkt'

12 mei 2017
De Howie the Harp™-opleiding tot ervaringsdeskundige bestaat vijf jaar in Nederland! Dat wordt gevierd met een congres op 29 juni in Arnhem. Dit congres staat in het teken van 'Ervaring werkt' en is bijzonder interessant voor professionals die op zoek zijn naar mogelijkheden voor mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond.
 

Lees online ons magazine Basis

4 mei 2017
Tot voor kort was Basis een blad voor medewerkers en cliënten van RIBW Brabant. Het magazine wordt goed gewaardeerd: er kwam steeds meer vraag vanuit de wijkteams om het breder te verspreiden. Vandaar dat het nieuwste nummer ook is bedoeld voor naastbetrokkenen, buurtbewoners en familie, gemeentes en andere zorgorganisaties. Basis is nu ook online te lezen!
 

‘Herstellen van verward gedrag is goed mogelijk’

2 mei 2017
Agressie en gevaarlijke situaties: daar denken veel mensen als eerste aan bij de term ‘verward gedrag’. Maar de werkelijkheid is anders: bij het merendeel van de mensen met dit gedrag is juist helemaal geen sprake van gevaar. Daarom vertelt Paola van den Noordt, ervaringsdeskundig projectleider bij RIBW Brabant, haar eigen verhaal in een video van het landelijk Schakelteam Personen met verward gedrag.
 

Cliënten geven hoog rapportcijfer aan RIBW Brabant

18 april 2017
Een 7,8: dat geven cliënten aan de begeleiding van RIBW Brabant! Dit bleek uit de enquête onder cliënten die in december 2016 is uitgevoerd. Dit zogeheten cliënttevredenheidsonderzoek is volledig anoniem en bestaat, naast het algemene rapportcijfer, uit een aantal vragen over de begeleiding die zij ontvangen. Maar het blijft niet bij cijfers verzamelen: “Zaken die beter kunnen, worden opgepakt door de teams.”
 

Terugblik informatiemarkt Autisme

14 april 2017
Wat wil je weten over autisme? Elke vraag rondom dit onderwerp kon worden gesteld op de Informatiemarkt Autisme, die 30 maart plaatsvond in wijkcentrum De Symphonie in Tilburg. Diverse organisaties vertelden over hun hulpverlening op gebied van onderwijs, werk, wonen, vrije tijd, behandeling en relaties. Ook RIBW Brabant was present met een informatiestand en een lezing van Tjeu van der Linden: ooit begonnen als cliënt en intussen zelf hulpverlener bij ons.
 

Nieuwe blog van Sandra

14 april 2017
Sandra, ervaringsdeskundig medewerker bij team Het Kiemuur, schrijft in deze blog over haar werk en hoe nieuwe situaties hierin haar steeds verder helpen in haar ontwikkeling. Ze vertelt over hoe het komt dat ze beter durft te praten over wie ze is en wat haar bezig houdt. Zelfs over haar ervaringen is ze heel open, maar wel steeds binnen haar grenzen. Lees haar nieuwe blog hier. 

 

KREW aanwezig bij Designweek Milaan

5 april 2017
Van 4 tot 7 april zijn cliënten en medewerkers van onze werkplaats aan de Nimrodstraat in Tilburg aan het werk in Milaan geweest! Tijdens de Design Week demonstreerden zij in workshops hoe ze design-lampen en -kandelaars maken. Ze waren daar op verzoek van stichting Social Label, een landelijk platform dat investeert in zorg, werk en participatie. Lees hieronder de verslagen van deze bijzondere reis!
 

RIBW Brabant naar Design Week in Milaan

30 maart 2017
In onze werkplaats op de Nimrodstraat in Tilburg worden al een tijd mooie design-hanglampen gemaakt, plus burolampen en kandelaars. Dit gebeurt in samenwerking met stichting Social Label, een landelijk platform dat investeert in zorg, werk en participatie. De stichting vindt dat er nieuw werk op maat nodig is, passend bij mensen die ‘niet zomaar mee kunnen in onze snelle wereld’. Social Label gaat over de grens: begin april staan ze op de bekende Design Week in Milaan. En cliënten en medewerkers van onze werkplaats gaan mee om ter plekke te demonstreren hoe ze de producten maken!
 

30 maart: Autisme informatiemarkt 

22 maart 2017
Heb jij autisme of ken je iemand met autisme? Op donderdagavond 30 maart is er in Tilburg een gratis toegankelijke informatiemarkt over autisme. Iedereen die meer over het onderwerp wil weten is van harte welkom! Op de infomarkt vind je stands van zorgorganisaties die je alles kunt vragen over hun hulpverlening. Ook zijn er diverse presentaties van mensen die ervaring hebben met autisme. Vanuit RIBW Brabant vertelt Tjeu van der Linden over zijn weg van 'cliënt met ASS' naar ervaringsdeskundig medewerker bij RIBW Brabant.
 

Terugblik Open dag

21 maart 2017
Stel dat iedereen op dezelfde manier om zou gaan met mensen die psychische problemen hebben als met mensen die lijden aan lichamelijke problemen? Dat het normaal zou zijn om hier met elkaar over te praten. Hoe zou de wereld er dan uit zien? Deze vraag stond centraal tijdens de open dag van RIBW Brabant op zaterdag 18 maart.
 

RIBW Brabant in SBS6-programma Samen Sterk

10 maart 2017
Nieuwsgierig naar het dagelijkse werk van begeleiders van RIBW Brabant? Kijk dan naar het SBS6-programma Samen Sterk dat zaterdag 11 maart werd uitgezonden! Hierin komen enkele van onze begeleiders en hun cliënten aan het woord om te vertellen over onze ‘herstelondersteunende zorg’. Hoe ziet die zorg eruit in de praktijk? Op welke manieren ondersteunen wij cliënten bij het bereiken van hun persoonlijke doelen, zodat zij een zinvol bestaan kunnen opbouwen? Het programma geeft een goede inkijk in de wisselwerking tussen begeleiders en cliënten.


 

Open Dag 2017 in het teken van (on)begrip

17 februari 2017


´Doe jij effe normaal´

Doe jij effe normaal, dat krijgt iedereen weleens te horen. Maar wat als normaal doen niet meer vanzelf gaat? Wanneer je last hebt van depressie, angst- of gedragsproblemen of een stemmingsstoornis?… Het is snel en makkelijk om hier vooroordelen over te hebben. En jij? Doe jij eraan mee?
Kom naar onze Open Dag op zaterdag 18 maart en hoor de
echte verhalen van onze ervaringsdeskundigen, experts en
tv-presentatrice Sofie van den Enk!

 

Verdubbeling aantal ontmoetingsplekken van ‘Het Kiemuur’

31 januari 2017
Steeds meer mensen vinden de weg naar Het Kiemuur, een ontmoetingsinloop in de wijk voor iedereen. In totaal zijn er nu maar liefst tien locaties waar je terecht kunt voor een Kiemuur. Goed nieuws, want tijdens een Kiemuur vind je een luisterend oor en kun je allerlei vragen stellen aan mensen die zelf ervaring hebben op het gebied van (psychische) kwetsbaarheid. “Het Kiemuur is voor mij een plek om mezelf te zijn.” Ben jij al een keer binnengelopen?
 

Hoop geven aan jezelf of aan elkaar

16 december 2016
Het Kiemuur organiseert 20 december de themabijeenkomst 'met elkaar naar de feestdagen toe'.
 

CliniClowns neemt donatie in ontvangst van medewerkers en cliënten RIBW Brabant

13 december 2016
Leo van Tilborg, voorzitter cliëntenraad RIBW Brabant, overhandigde tijdens een feestelijke bijeenkomst een cheque voor €2125,- aan Ellen Bouwen, ambassadrice van CliniClowns Nederland. Deze donatie werd gedaan namens de cliënten en medewerkers die ervoor gekozen hebben om de waarde van hun kerstgeschenk te doneren aan dit goede doel.
 

Marina Hesen nieuwe voorzitter Raad van Bestuur

13 december 2016

Per 1 maart 2017 start Marina Hesen als onze nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Ze volgt Carla Lasonder op, die per 1 november gestart is als nieuwe bestuurder van Vivent.

 

workshop schrijven

1 december 2016
Wil jij goed kunnen schrijven over je ervaringen? En wil je (weer) iets gaan doen met je wens om te schrijven? Kom dan woensdag 14 december naar Het Kiemuur. 
 

21 december speciale kerstviering in Broekhoven met gospelkoor G-Roots

21 november 2016

Op woensdag 21 december zijn alle bewoners van de wijk Broekhoven, die behoefte hebben aan gezelschap en een samengevoel in de donkere dagen voor kerst, uitgenodigd voor een speciale kerstviering.

 

Feestelijke sinterklaasviering dankzij gulle donaties

17 november 2016
RIBW Brabant heeft ook dit jaar dankzij donaties een geweldig Sinterklaasfeest kunnen organiseren voor kinderen van cliënten en van medewerkers. 
 

“Samen sporten hielp mij een depressie te overwinnen”

15 november 2016
Psychische problemen kunnen hun weerslag hebben op de lichamelijke gezondheid en vice versa. Met ondersteuning van begeleidingsmedewerker Bastiaan lukte het Stefan om in beweging te komen en beter om te gaan met zijn kwetsbaarheden.
 

Positieve reacties op kunstexpositie en inspiratiedag Oisterwijk

10 november 2016
Sandra van Herpt en Kim de Jong, ervaringsdeskundig medewerkers en organisatoren van ´Doe wat JIJ kun(s)t´ blikken terug op een inspirerende samenwerking: "Vier november was het zover; De kunstexpositie in Oisterwijk - georganiseerd door Het Kiemuur in nauwe samenwerking met Tiliander en Mentorhulp Oisterwijk - werd geopend met een inspirerende middag vol workshops, creatieve mensen en stands van allerlei maatschappelijke organisaties in Oisterwijk."
 

“Dankzij begeleiding durf ik weer zelfstandig keuzes te maken"

1 november 2016
Het liefst start Sander later zijn eigen horecabedrijf. Het klappen van de zweep leert hij momenteel bij maar liefst twee werkgevers en een opleider. “Op dinsdag en woensdag bedien ik de gasten van Restaurant De Koning. Op vrijdag tot en met zondag verzorg ik de klanten in het restaurant van woonwarenhuis Woonexpress. En ik volg een dag per week lessen bij Prins Heerlijk.” Een druk bestaan dus, waarvan hij een paar jaar geleden niet had durven dromen.
 

Productlijn >LICHT van Social label en RIBW Brabant onthuld

25 oktober 2016
Afgelopen zondag 23 oktober presenteerden de begeleiders en makers van RIBW Brabant trots de gloednieuwe Social label productlijn >LICHT in samenwerking met ontwerper Kiki van Eijk. De lampen en kandelaars gemaakt van restanten leer en mooi fijn knoopwerk zijn vanaf nu te zien en te koop in de Werkwarenhuis shop van Social label.
 

2 November voorstelling Tilburgs filmproject voor betere jeugdhulp

24 oktober 2016
Zorgbelang Brabant organiseert op woensdag 2 november opnieuw een voorstelling van ZOOM24, het filmproject waarin het talent van jongeren met een kwetsbaarheid centraal wordt gesteld.
 

28 oktober Sociaal diner voor en door kwetsbare Hilvarenbekenaren

18 oktober 2016
Op vrijdag 28 oktober wordt er in Cultureel Centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek het sociaal diner “Ongewoon Gewoon” georganiseerd voor iedereen die psychische kwetsbaarheden ervaart of betrokken is bij iemand die hiermee te maken heeft.
 

Doe wat JIJ kun(s)t

18 oktober 2016
Doe mee met inspirerende workshops en kom kijken naar de bijzondere kunst van creatieve burgers uit de gemeente Oisterwijk.
Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.
 

Team RIBW Brabant doneert € 2.220,- aan Samen Sterk zonder Stigma

13 oktober 2016
Team RIBW Brabant doneert € 2.220,- aan 'Samen Sterk zonder Stigma' voor projecten om stigma in de psychiatrie te doorbreken. 
 

24 oktober thema avond over het rouwproces van familieleden en naasten

11 oktober 2016
Ypsilon, de landelijke vereniging van familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose, organiseert op maandag 24 oktober een thema avond in Tilburg.
 

Bedrijfsleven steunt RIBW Brabant met Social Run

6 oktober 2016
In het weekend van 23 t/m 25 september heeft team RIBW Brabant de 1e plaats behaald in de Social Run, een non-stop estafetteloop om stigmatisering in de psychiatrie tegen te gaan.
 

Team RIBW Brabant behaalt 1e plaats in Social Run

27 september 2016
In het weekend van 23 t/m 25 september heeft team RIBW Brabant de 1e plaats behaald in de Social Run, een non-stop estafetteloop om stigmatisering in de psychiatrie tegen te gaan.
 

Bijdragen aan bewustwording met Stigma Tour

20 september 2016

Op maandag 19 september stopte de Amerikaanse schoolbus van Stigma Tour tijdens de European Social Innovation Week in de Spoorzone in Tilburg. Het was een bijzondere busstop, waarbij ervaringsdeskundigen in gesprek gingen met heel uiteenlopende voorbijgangers.

 

“Ik heb de balans tussen lichaam en geest hervonden”

13 september 2016
Psychische problemen kunnen hun weerslag hebben op de lichamelijke gezondheid en vice versa. Met ondersteuning van begeleidingsmedewerker Bastiaan lukte het Genevieve om in beweging te komen en haar beperkingen te overwinnen.
 

Te Gek!? Festival zondag 25 september

9 september 2016
Op zondag 25 september 2016 vindt opnieuw het ‘Te gek!? festival’ plaats. Een gezellig én informatief evenement georganiseerd door Samen Sterk zonder Stigma ter bevordering van openheid rondom psychische aandoeningen. Ook finishen de deelnemers aan de Socialrun op het festival en worden ze gehuldigd.
 

Première documentaire ‘Ik ben..’

6 september 2016
Donderdag 15 september gaat in het Klasse Theater in Tilburg Oud-Zuid de documentaire ‘Ik ben..’ in première. In deze film geven Esther, Hans en Kim een kijkje in hun leven met een psychiatrische aandoening. Ze vertellen over de problemen waar ze tegenaan lopen en thema’s als meedoen in de maatschappij en vooroordelen komen aan de orde.
 

Verrijkingsdag 2016 'verrijking in werk'

1 september 2016
De tweede jaarlijkse Verrijkingsdag vindt dinsdag 27 september plaats in Wijkcentrum De Poorten in Tilburg. Met een aantrekkelijk programma van diverse workshops, films, documentaires, muziek en een informatiemarkt draait de dag om 'verrijking in het werk'. 
 

Aanbevelingen toekomst van beschermd en begeleid wonen

24 augustus 2016

Leden van de centrale cliëntenraden van de 22 RIBW's komen jaarlijks bij elkaar tijdens een landelijke ontmoetingsdag. Tijdens de zesde editie van dit jaar werd onder andere het advies van de commissie Dannenberg besproken. Ook leden vanuit onze cliëntenraad waren aanwezig om vanuit hun expertise mee te denken over de mogelijkheden en uitdagingen binnen het veranderende landschap van het beschermd wonen.

 

In gesprek met ervaringsdeskundigen bij de Social Innovation Week

16 augustus 2016

Op maandag 19 september stopt de Amerikaanse schoolbus van Stigma Tour tijdens de European Social Innovation Week in de Spoorzone in Tilburg. Ervaringsdeskundigen van onder andere RIBW Brabant gaan tijdens deze busstop graag met mensen in gesprek over onwetendheid en vooroordelen over psychische aandoeningen.

 

Deelname Social Run gesteund met opbrengst dichtbundel

12 juli 2016

Voor elke dichtbundel van DonkerLicht 2.0 die vanaf vandaag wordt verkocht, doneert schrijver Nills van Gemert €2,50 aan de Social Run. Met de 555 km lange estafetteloop van 23 - 25 september 2016 vraagt Social Run aandacht voor openheid rondom psychische aandoeningen.

 

"Welk beroep bij mij past ontdekte ik met hulp van mijn leer-werkcoach"

8 juli 2016
Omar studeerde aan de MBO-opleiding ICT toen hij ziek werd en werd opgenomen bij de GGZ. De behandeling sloeg aan en na een tijdje kreeg hij ontslag uit de instelling. Om hem thuis te helpen met de overgang en verder te bouwen aan een goede dagstructuur ging hij onder begeleiding aan de slag als medewerker groenvoorziening. Terwijl hij leerde omgaan met zijn kwetsbaarheden, realiseerde hij zich dat het misschien tijd was om andere keuzes in het leven te gaan maken. De leer-werkcoaches van KREW hielpen hem stappen zetten in de goede richting.
 

Lisa: "Vroeger schreef ik alles op wat kon gebeuren op een dag. Dat hoeft nu niet meer."

30 maart 2016

In de aanloop naar de landelijke Autismeweek van 2 t/m 9 april laat het Stadsnieuws mensen met een vorm van autisme aan het woord. Lisa van Turnhout, die de opleiding ervaringsdeskundigheid psychiatrie bij opleidingscentrum Howie the Harp volgt, vertelt haar verhaal in een interview met Stadsnieuws:

 

Open dag RIBW Brabant in teken van gelijkwaardigheid

21 maart 2016
Dat gelijkwaardigheid centraal staat in de begeleiding van RIBW Brabant aan mensen met (ernstige) psychische problemen, was goed te merken tijdens de open dag op zaterdag 19 maart. Onze cliënten en medewerkers werkten nauw samen om belangstellenden een goede indruk te geven van ons werk. De dag werd georganiseerd in het kader van de Week van Zorg en Welzijn. Een nationaal initiatief om mensen kennis te laten maken met zorg- en welzijnsorganisaties in de buurt.
 

Kom naar onze open dag op zaterdag 19 maart

17 maart 2016
Maak op zaterdag 19 maart kennis met de herstelondersteunende zorg die RIBW Brabant biedt aan mensen met psychische problemen. Op de Open Dag van RIBW Brabant vertelt Isa Hoes over haar moeilijke en mooie momenten met haar overleden manisch-depressieve man, Antonie Kamerling. Naast haar ervaringen bieden we een afwisselend programma met interactieve workshops waarin onze ervarings-deskundigen, begeleiders en cliënten voor je klaar staan.
 

Samen handen ineen voor Sinterklaas

19 november 2015
Mede dankzij donaties heeft RIBW Brabant een geweldig Sinterklaasfeest kunnen organiseren voor kinderen van cliënten en van medewerkers. Samen met het bedrijfsleven sloeg RIBW Brabant de handen ineen om in het Koning Willem II stadion 150 kinderen een feestelijke middag te bezorgen met de Sint, Pieten, muziek, snoepgoed en een mooi cadeautje.
Tags: Wmo
 

Kijkje "In mijn bovenkamer"

5 november 2015
Op zaterdag 21 november wordt het toneelstuk "In mijn bovenkamer" opgevoerd in wijkcentrum Het Spoor. Reserveren voor deze gratis voorstelling kan vóór 14 november. Wees er snel bij want vol=vol.
 

Het Kiemuur: vraagbaak in de wijk voor iedereen

30 oktober 2015
RIBW Brabant heeft een nieuw initiatief gestart in diverse wijkcentra en buurthuizen: Het Kiemuur. Dit is een vrij toegankelijke en laagdrempelige ontmoetingsplek, waar niet alleen onze eigen cliënten, maar alle wijkbewoners gemakkelijk binnen kunnen stappen voor ondersteuning, advies of een luisterend oor. De medewerkers van het Kiemuur weten waar ze het over hebben, vanwege hun eigen ervaring met lichamelijke of psychische klachten en/of verslaving.
 

Gezocht: 100 vrijwilligers!

26 oktober 2015
Samen aan de slag tegen stigma! Onder deze heldere naam starten wij met een campagne om 100 vrijwilligers te vinden die iets willen betekenen voor mensen met ernstige psychische problemen. Zij kunnen hun talenten inzetten op allerlei manieren. Een bijzonder project, dat ook bij externe financiers waardering krijgt.
 

De Nieuwe GGZ zet in op kwaliteit

22 oktober 2015
"Het huidige zorgaanbod sluit niet aan bij de behoeften van mensen met psychische klachten. De geestelijke gezondheidszorg is te veel bezig met symptoombestrijding en te weinig met de zelfredzaamheid van de cliënt." zo stelt De Nieuwe GGZ. Deze nieuwe beweging lanceerde zichzelf afgelopen week met een pamflet en roept alle mensen die betrokken zijn bij de GGZ op om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken.
 

Brabants Dagblad: ‘Ervaringsdeskundige en cliënt: heilzame tandem’

1 oktober 2015
Ze gingen beiden door het diepste dal. Nu helpt de een de ander op de weg omhoog. ‘Paola heeft aan een paar woorden genoeg’. Recentelijk verscheen in het Brabants Dagblad een interview met RIBW cliënt Maaike en senior ervaringsdeskundige Paola.

 

Snel weer op eigen benen

1 oktober 2015
Cliënt Chris: "Ik wil zo snel mogelijk weer op eigen benen staan". Zo snel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, daar zijn we op gefocust. In magazine de Draad vertellen cliënten Daisy en Chris over wonen bij RIBW Brabant. 
 

Opleidingscentrum Howie the Harp™ feestelijk geopend

17 september 2015

14 september opende RIBW Brabant op feestelijke wijze opleidingscentrum Howie the Harp™. “We zijn trots op onze keuze de opleiding in Tilburg aan te bieden. We hebben het volste vertrouwen dat het volgen van de opleiding zal bijdragen aan participatie in de maatschappij.” Carla Lasonder, voorzitter Raad van Bestuur: “Daarom bieden we afgestudeerden een baangarantie.” Wethouder Hans Kokke steunt dit initiatief van harte maar was helaas verhinderd. Ook hij is blij en trots met de mogelijkheid tot meer werkgelegenheid en participatie. “Hij wenst, net als wij, alle studenten veel succes en plezier en een goede toekomst!”

 

Cliënten lopen zich warm voor de Tilburg Ten Miles

3 september 2015

Een tiental cliënten van RIBW Brabant beproeft op zondag 6 september hun uithoudingsvermogen tijdens de Tilburg Ten Miles. Begeleidingsmedewerker en hardlooptrainer Ruud Brosens: “Aanstaande zondag de finish halen is voor hen de kers op de taart van een periode hard werken.”

 

Cliënten organiseren wijkbijeenkomst 'de Verrijkingsdag'

20 augustus 2015

Samenwerkende organisaties RIBW Brabant, GGZ Breburg, Novadic-Kentron en SMO-Traverse ondersteunen cliënten en ervaringsdeskundigen bij het tot stand brengen van 'de Verrijkingsdag'.
De organisatie en inhoud van dit nieuwe initiatief is clientgestuurd en wijkgericht. Het evenement vindt plaats op dinsdag 29 september in Wijkcentrum De Poorten en biedt cliënten die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling de gelegenheid om inspiratie op te doen en in contact te komen met anderen.

 • <
 • ..
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • ..
 • >