menu
  deel deze informatie
 

Terugblik informatiemarkt Autisme

Wat wil je weten over autisme? Elke vraag rondom dit onderwerp kon worden gesteld op de Informatiemarkt Autisme, die 30 maart plaatsvond in wijkcentrum De Symphonie in Tilburg. Diverse organisaties vertelden over hun hulpverlening op gebied van onderwijs, werk, wonen, vrije tijd, behandeling en relaties. Ook RIBW Brabant was present met een informatiestand en een lezing van Tjeu van der Linden: ooit begonnen als cliënt en intussen zelf hulpverlener bij ons.
“De markt was opgedeeld naar levensfasen, vanaf kleutertijd tot ouderen”, vertelt teammanager Alphons Ariëns en mede-organisator van de infomarkt. “Onze specialisatie qua begeleiding bij autisme richt zich op de leeftijd vanaf 17 jaar. We stonden samen met een stand van Café Einstein, een ontmoetingspunt voor ouders, gezin en andere naastbetrokkenen van mensen vanaf 16 jaar met een vorm van autisme. Ook was er een informatiestand van de opleiding Howie the Harp die wij aanbieden als RIBW Brabant. Hierin worden mensen met eigen ervaring in de psychiatrie opgeleid tot professionele ervaringsdeskundige.”

Persoonlijke ervaringen
Er waren diverse presentaties over aspecten van leven met autisme. Vanuit RIBW Brabant gaf medewerker Tjeu van der Linden een lezing over zijn persoonlijke ervaringen. “Ik begin altijd  vooraan: waar ik als kind tegenaan liep, mijn gedrag op school en binnen het gezin. Ook vertel ik over de gesprekken met de psycholoog en later de psychiater. Daarna ga ik in op mijn opname – rond mijn 23e – en hoe ik bij RIBW Brabant een traject doorliep van beschermd wonen naar uiteindelijk zelfstandig wonen."

Jijzelf centraal, niet je diagnose
Zijn verhaal riep in de zaal veel herkenning op, zag hij. “Het grijpt veel mensen aan, vooral vanwege de herkenning. Mensen voelen zich niet meer alleen in hun proces.” Ook het feit dat Tjeu intussen zelf werkt bij RIBW Brabant (als assisterend ervaringsdeskundige) is vaak een eye-opener. “Dat maakt duidelijk dat je diagnose maar weinig zegt over je mogelijkheden. In mijn begeleiding ben ik constant bezig mensen op een andere manier naar zichzelf te laten kijken. Zijzelf staan centraal, met hun talenten en kwaliteiten, en niet hun diagnose.”

Nul waarde
Dat is ook de reden dat Tjeu sinds een tijd niet eens meer vertelt welke diagnose hij zelf ooit kreeg. “Welke toegevoegde waarde heeft die voor mij als persoon? Nul. Het werkt alleen als stigma.” Alphons kent de impact van de lezing van Tjeu op toehoorders. “De kracht ervan zit in de herkenning en erkenning van de problemen. Tegelijk geeft zijn huidige zelfstandigheid en functie hoop en inspiratie.”

RIBW Brabant biedt beschermd wonen en begeleiding aan huis aan mensen met diverse vormen van autisme. Intern is er een expertiseteam Autisme met hulpverleners die zijn gespecialiseerd op dit gebied. Meer weten over onze ondersteuning? Bel 013-535 66 46 voor meer informatie of stuur een mailtje naar info@ribwbrabant.nl We helpen graag verder!