menu
  deel deze informatie
 

“Ik kan écht mezelf zijn tijdens Het Kiemuur.”

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk, dicht bij bewoners. Voor iedereen die contact of advies zoekt. Er zijn in de regio Hart van Brabant 19 Kiemuren, in januari start in Goirle het twintigste Kiemuur. Paul Coolen bezoekt al ruim anderhalf jaar trouw Het Kiemuur in Hilvarenbeek: “Samen creëren we een fijne, veilige omgeving. We groeien samen. Dat is heel speciaal.”

Opening Het Kiemuur in Goirle

Op woensdag 9 januari 2019 opent wethouder Marijo Immink om 10.30 uur in Mainframe (St. Jansstraat 1-01) in Goirle een Kiemuur. Paul zorgt voor de muzikale omlijsting: “Muziek zorgt voor verbinding. Als iemand laat merken – op wat voor manier dan ook – dat ‘ie geraakt wordt door jouw muziek of jouw tekst, is dat de mooiste beloning. Horen, en gehoord worden. Dat is ook de basis van Het Kiemuur.” Alle inwoners van Goirle en Riel zijn van harte uitgenodigd om deze opening bij te wonen. 

“Bij Het Kiemuur kan ik mezelf zijn.”

Het Kiemuur is er voor de onzichtbare strijdende mens, mijmert Paul filosofisch. “Soms gebeurt er iets in het leven, waardoor je het even niet meer weet. De meesten komen daar wel weer uit, maar dat lukt niet iedereen op eigen kracht. Voor die mensen zet Het Kiemuur haar deuren open. Zelf kom ik vooral om sociale redenen naar Het Kiemuur. Ik heb altijd in de horeca gewerkt, daar had ik jarenlang alleen met jonge mensen te maken. Toen ik 50 werd, had ik geen flauw idee waar mensen van mijn eigen leeftijd mee bezig waren in het leven. Dat wilde ik wel graag leren, Het Kiemuur helpt me daarbij.”
Paul: “Ik ben wie ik ben. En mensen accepteren en waarderen me om wie ik ben. Dat heb ik ontdekt bij Het Kiemuur. Hier kan ik écht mezelf zijn. Daarom kom ik graag iedere week. Als iedereen met zo’n gevoel weggaat, is dat toch geweldig? Ik merk bovendien dat mensen hier ook iets aan mij hebben; dat ik ze iets kan teruggeven. Dat is heel bijzonder.”

“Mensen voelen zich veilig bij Het Kiemuur.”

Het Kiemuur heeft eigenlijk maar twee ‘spelregels’:
1. Veel mensen vinden het moeilijk om over zichzelf te praten. Bij Het Kiemuur krijgt iedereen die dat wil de kans, de rust en de vrijheid om iets te vertellen, zonder onderbroken te worden. Daar staat tegenover: mensen leren óók om te luisteren.
2. Wat er verteld wordt blijft in de ruimte. Dat klinkt heel voor de hand liggend, maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend in het dagelijks leven. Als mensen zich veilig voelen, openen ze zich sneller naar elkaar en ontstaan er mooie momenten; leermomenten voor iedereen.

“Alleen al het gegeven dat je even iets over jezelf kunt vertellen is heel zinvol”, licht Paul toe. “Een oplossing hoeft een ander niet te geven. Er gaat al heel veel druk van de ketel als je jezelf hoort praten. Alle suggesties en adviezen die in het gesprek toevallig naar boven komen, zijn meegenomen. Je helpt jezelf, en we helpen elkaar.”

In goede handen

Ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant begeleiden Het Kiemuur. Paul: “Ze treden niet naar de voorgrond, maar ze geven wel precies de sturing die de bijeenkomst op dat moment nodig heeft. Soms geven ze het gesprek een zetje, bijvoorbeeld door zelf een beetje open te gaan. Ze voorkomen ook dat het te zwaar wordt voor de groep, het is geen therapie. Daar was ik zelf bang voor; ik wilde niet in een therapeutisch kader terechtkomen.”
Met ingang van 9 januari 2019 vindt Het Kiemuur wekelijks plaats op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Er is geen wachtlijst of papiertje nodig, wie wil kan zo binnenwandelen.