menu
  deel deze informatie
 

‘Herstellen van verward gedrag is goed mogelijk’

Agressie en gevaarlijke situaties: daar denken veel mensen als eerste aan bij de term ‘verward gedrag’. Maar de werkelijkheid is anders: bij het merendeel van de mensen met dit gedrag is juist helemaal geen sprake van gevaar. Daarom vertelt Paola van den Noordt, ervaringsdeskundig projectleider bij RIBW Brabant, haar eigen verhaal in een video van het landelijk Schakelteam Personen met verward gedrag.
Opnames bij ggz
In het kort: Paola kampte als jongere al met depressies en angsten. Rond haar 20e raakt ze zodanig verward dat ze bij de ggz terecht komt. In een periode van vijf jaar volgen meerdere opnames. Haar herstelproces komt pas goed op gang als ze in haar eigen, vertrouwde omgeving de hulp krijgt die ze nodig heeft.

Een gelukkig mens
“Gaandeweg ontdekte ik hoe mijn psychische gezondheid in elkaar zat: wat werkt wel en niet voor mij? Door deze opgedane kennis toe te leren passen, kreeg ik weer grip op mijn leven.” Intussen ligt deze tijd al een heel eind achter haar. Paola, nu 46 jaar, beschouwt zichzelf een gelukkig mens: ze heeft een gezin, een fijn huis en een baan als projectleider binnen de ggz, waarin ze gericht haar eigen ervaringen in de psychiatrie inzet.

Herken klachten eerder
Voor haar is de kern: verwarring is heel menselijk. Het kan iedereen overkomen en je kunt er ook vaak van herstellen. “Ik hoop echt dat we naar psychische gezondheid gaan kijken op de manier zoals we naar lichamelijke gezondheid kijken”, luidt de oproep van Paola in de video. Inzetten op normalisering en preventie om zo eerder klachten te herkennen, daar gaat het om. Met die informatie kun je al in een vroeg stadium veel doen om mensen te helpen.

Ervaringsdeskundigheid
Vanuit de gemeente Tilburg is er veel aandacht voor personen met verward gedrag. In de aanpak zijn ook ervaringsdeskundigen betrokken, waaronder Paola. Voor RIBW Brabant is de inzet van ervaringsdeskundigheid een bewuste keuze en vast onderdeel van onze visie. Ervaringsdeskundigen zijn mensen met ervaring in de psychiatrie, die een opleiding hebben gevolgd om hun opgedane ervaring in te zetten bij de begeleiding van cliënten.

Ervaringsdeskundigen geven een extra dimensie aan onze hulpverlening: zij weten als geen ander wat mensen doormaken. Vanuit hun rol geven ze erkenning, herkenning en hoop. Zo werken zij vanuit eigen talent en ervaring en kunnen van grote betekenis zijn voor anderen.

Bekijk hier Paola’s video in samenwerking met het landelijk Schakelteam Personen met verward gedrag