menu
  deel deze informatie
 

Goed in je vel door gezond eten

Het ontbijt sloeg ze over en de frietboer had een goede klant aan haar. Lange tijd geloofde Ilona (50) het wel met regelmatig en gezond eten. Totdat ze begin dit jaar ontdekte dat goede voeding haar veel meer energie gaf. Ze voelde zich fitter worden en zat beter in haar vel. “Nooit geweten dat eten zo belangrijk kan zijn voor hoe je je voelt. Mijn lusteloosheid is weg en ik heb een veel positievere houding.”

Het gaat om ‘complete’ voeding

Cliënte Ilona wordt in haar ‘nieuwe eten’ ondersteund door Maarten van Liempd. Hij is begeleidingsmedewerker en rondde vlak voor de zomer een opleiding af voor gewichtsconsulent. Nu begeleidt hij cliënten die gezonder willen eten en eventueel willen afvallen. Dat doet hij met gesprekken, tips en adviezen. “Afvallen is voor veel mensen natuurlijk heel gezond. Maar los daarvan is overschakelen op betere voeding ook al een grote vooruitgang.” 

Het hele eetpatroon van iemand omgooien heeft geen enkele zin, weet Maarten. “Ik ga altijd uit van wat iemand gewend is om te eten. Een echte broodeter moet niet worden verplicht om op muesli ofzo over te stappen. Dat gaat hij of zij toch niet doen, dus het heeft geen zin. De winst zit hem in voeding ‘compleet’ te maken, dat wil zeggen genoeg van alle soorten voedingsstoffen uit de schijf van vijf.”

Tips voor starten met gezonde voeding

Veel cliënten weten niet dat ze tekort hebben aan vitamines, mineralen en vezels, vaak door eenzijdig eten. “Maar dat heeft een behoorlijk negatieve invloed op je lichamelijke en geestelijke welzijn. Terwijl gezond eten echt niet moeilijk is.

Genoeg groente - 200 gram per dag- en twee stuks fruit bijvoorbeeld. Geen klant-en-klare maaltijden want die zitten vol zout. En gooi witte rijst en pasta eruit en ga voor zilvervliesrijst en volkoren pasta. Eenvoudige veranderingen, waarmee je al snel goed resultaat kunt boeken. Gezonde voeding is letterlijk herstelondersteunend!”

Wat zit er in dat potje?

Bewust maken van wat gezonde voeding eigenlijk is, zo vat Maarten zijn werk samen. “Ik ga ook met cliënten naar de supermarkt. Dan kijken we wat er op de etiketten staat. Waar moet je op letten? Waarom is de ene pindakaas gezonder dan de andere? Het gaat erom dat mensen zelf leren wat goed eten is, daar moeten ze -na een tijdje- mij niet meer voor nodig hebben.”

Goede voeding werkt door op allerlei leefgebieden. Cliënten die zich energieker voelen, pakken meer bezigheden op, zoals (vrijwilligers)werk en sporten, ziet hij. Intussen weten zijn collega’s hem te vinden wat betreft advies of tips over gezond eten, zowel voor hun cliënten als voor zichzelf. “Op ons kantoor heb ik een prikbord volgehangen met gezonde recepten. Iedereen luncht nu ook een stuk gezonder.”

“Je leeftijd maakt niet uit”

Ilona is nog steeds blij dat ze gezond eten heeft ontdekt. “Ik bleek onder meer een tekort te hebben aan vitamine D. Een aantal kilo’s kwijtraken zou ook fijn zijn, maar dat doe ik rustig aan. Vooraf dacht ik: ik ben nu 50, heeft het nog wel zin om te beginnen met gezonder leven? Maar je leeftijd maakt helemaal niets uit. Hier heb je altijd profijt van.”

Nieuwsgierig naar wat RIBW Brabant doet op het gebied van gezonde voeding? Bel met (013) 533 66 46 en vraag naar Maarten van Liempd of mail naar mvanliempd@ribwbrabant.nl