menu
  deel deze informatie
 

“Dankzij begeleiding durf ik weer zelfstandig keuzes te maken"

Het liefst start Sander later zijn eigen horecabedrijf. Het klappen van de zweep leert hij momenteel bij maar liefst twee werkgevers en een opleider. “Op dinsdag en woensdag bedien ik de gasten van Restaurant De Koning. Op vrijdag tot en met zondag verzorg ik de klanten in het restaurant van woonwarenhuis Woonexpress. En ik volg een dag per week lessen bij Prins Heerlijk.” Een druk bestaan dus, waarvan hij een paar jaar geleden niet had durven dromen.

Zinvolle daginvulling

In verband met psychosociale problemen werd Sander een paar jaar geleden door RIBW Brabant ondersteund met begeleid wonen en het meedoen met groepsactiviteiten. “In eerste instantie hielp dagbesteding mij om een zinvolle invulling aan mijn dag te geven. Mijn persoonlijk begeleider stimuleerde mij vervolgens om de stap te zetten naar het re-integratiebureau. Via hen kon ik aan de slag bij het restaurant van de Woonexpress. Via Prins Heerlijk (een re-integratiebedrijf met trajecten voor jonge mensen met leerproblemen en/of een beperking) kon ik een individueel opleidingstraject voor fastservice medewerker gaan volgen. Helemaal super want werken in de horeca geeft me veel voldoening. Daarnaast volgde ik via RIBW Brabant als aanvulling op de begeleiding twee cursussen bij een gedragswetenschapper, die me hielpen bewuster te worden van mezelf en rust te vinden.”

Oplossingen in plaats van beperkingen

Door het werken ontdekte Sander dat hij veel meer in zijn mars had dan hij zelf verwachtte: “Ik werd steeds zelfverzekerder en zat een stuk lekkerder in mijn vel. Op een gegeven moment kon ik weer op mezelf gaan wonen met begeleiding in een HAT-woning van RIBW Brabant. De afgelopen jaren heb ik samen met mijn persoonlijk begeleider structuur in mijn leven gebracht en gewerkt aan het weer zo zelfstandig mogelijk leren wonen. Ik ben nu in gesprek met de wooncorporatie om binnenkort zelfstandig via hun te gaan huren. Ik kijk erg uit naar dat wanneer ik helemaal op mezelf woon, ik meer vrijheid ga hebben in de dingen die ik doe. Het is een grote stap voor mij, maar ik heb geleerd om met die verantwoordelijkheid om te gaan. Ik denk tegenwoordig niet meer in beperkingen maar in oplossingen. Mijn droom is om later samen met mijn broer ons eigen restaurant te beginnen. Mensen blij maken met je werk, dat wil toch iedereen?”

Bekijk ook het interview dat Sander aan Cedris gaf over zijn individuele opleidingstraject voor het congres 'De sociale netwerkeconomie in beeld'