menu
  deel deze informatie
 

“Ik heb de balans tussen lichaam en geest hervonden”

Psychische problemen kunnen hun weerslag hebben op de lichamelijke gezondheid en vice versa. Met ondersteuning van begeleidingsmedewerker Bastiaan lukte het Genevieve om in beweging te komen en haar beperkingen te overwinnen.

Beweging kan bijdragen aan herstel

Begeleidingsmedewerker Bastiaan (27): “In mijn begeleiding probeer ik cliënten bewust maken van hoe sport en bewegen kan bijdragen aan hun herstel en het bereiken van hun individuele doelen. Tijdens een begeleidingsafspraak vertelde Genevieve me dat ze het heel jammer vond dat ze niet sterk genoeg was om haar kleine nichtjes op te tillen. Toen heb ik haar gevraagd of ze een keer vrijblijvend mee zou willen gaan naar de sportschool. De club cliënten waarmee ik twee dagdelen per week train in de lokale sportschool is een veilige omgeving, dat helpt mensen de drempel over.“

Trainen met begeleiding

Genevieve (38): “De eerste keer dat we samen zouden gaan sporten heb ik nog afgezegd omdat ik toch niet durfde. Maar ik ben zo blij dat ik uiteindelijk toch ben begonnen. Ik sport nu vier keer in de week en ik heb veel meer energie. Het verbaast me elke keer weer dat ik zo snel resultaat boekte. Mei 2015 ben ik van start gegaan. Toen ik hoorde dat ik via RIBW Brabant ook mee kon doen aan een hardlooptraining met begeleiding, ben ik dat ook eens uit gaan proberen. Na vier maanden lukte het me om vijf kilometer te lopen tijdens de Tilburg Ten Miles.”

Geen raad weten

Bastiaan: “Ik hoor helaas wel eens dat cliënten die zelf met hun gezondheid aan de slag willen via een fysiotherapeut of diëtist, terecht komen bij iemand die helemaal geen raad weet met hun psychiatrische problemen. Zulke tegenslagen leiden er helaas toe dat zo’n cliënt zich zo ongemakkelijk voelt, dat hij of zij niet meer terug durft te gaan. Omdat ik een opleiding heb gevolgd voor het omgaan met psychische problemen, kan ik er rekening mee houden tijdens het begeleiden van een sportactiviteit of het geven van voedingsadvies.”

Nooit verwacht

Genevieve: “Ik ben zo enthousiast geworden dat ik nu meehelp met de voorbereidingen van de Social Run. Van 23 tot 25 september 2016 doet een team van 40 cliënten, familieleden en medewerkers namens RIBW Brabant mee aan deze non-stop estafetteloop tegen stigma. Ik fiets mee met de lopers en soms maak ik ook de routes. Maar de mooiste resultaten zijn niet te meten in afstand of tijd. Mijn nichtjes zijn het afgelopen jaar alleen maar gegroeid, maar ik til ze zonder problemen op mijn schouders. En ik ben heel blij met wat ik nog meer bereikt heb: niet alleen mijn gewicht, conditie en lichaamshouding gingen erop vooruit, maar ook mijn zelfbeeld verbeterde en ik heb nu een gezond dagritme. Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou komen.”

Psychische problemen kunnen hun weerslag hebben op de lichamelijke gezondheid van een cliënt en vice versa. Bij RIBW Brabant is de begeleiding gericht op alle leefgebieden. Wanneer de lichamelijke gezondheid een belemmering vormt in het herstel van de cliënt, proberen we dit knelpunt samen aan te pakken. Daarom hebben we verschillende begeleide bewegings- en sportactiviteiten ingepast in ons begeleidingsaanbod.