menu
  deel deze informatie
 

Autisme Informatiemarkt donderdag 28 maart 2019 in Tilburg

Heb jij autisme of ken je iemand met autisme? Op donderdagavond 28 maart is er in Tilburg een informatiemarkt over autisme die gratis toegankelijk is. Iedereen die meer over het onderwerp wil weten is tussen 18.30 uur en 21.30 uur van harte welkom! Op de informatiemarkt vind je stands van zorgorganisaties die je alles kunt vragen over hun hulpverlening. Die avond staan drie lezingen over autisme op het programma. In het Stadsnieuws komen mensen uit de praktijk aan het woord, lees de interviews met RinskeBjorn en Ivo.
In aanloop naar de landelijke Autismeweek (30 maart tot en met 6 april 2019) organiseert RIBW Brabant samen met vijf andere organisaties een Autisme Informatiemarkt in Wijkcentrum de Symfonie in Tilburg. De toegang naar de informatiemarkt en deelname aan de lezingen is gratis. Herkenbare vragen en praktische voorbeelden komen in drie lezingen aan bod. De deelnemende instanties kunnen je helpen met vragen over autisme en aanverwante zaken. 

  • Birsen Basar, ‘Ambassadeur voor Autisme’, 19:15 - 20:00 uur
Birsen is een jonge vrouw met autisme en zet deze in als haar kracht. Haar missie is dat alle mensen met autisme voor zover dat kan, meedoen in deze samenleving. Daarvoor is voorlichting en bewustzijn heel belangrijk. Puur, eerlijk, grappig. Dit zijn een van de drie mogelijke woorden die je zult noemen als je bij een presentatie van Birsen bent geweest. Birsen Basar : “Sinds november 2009 geef ik presentaties over mijn leven met autisme, o.a. in Nederland, België en Turkije maar soms ook in andere landen. Mijn presentatie kan bijvoorbeeld gaan over mijn jeugd, onderwijservaringen (basisschool, HAVO en HBO), werken met autisme, autisme in de allochtone cultuur, mijn autisme en ik en ervaringen in de hulpverlening.”

  • André Parren, ‘Grip op gamen en autisme’, 20:15 - 21:15 uur
André Parren is pedagoog en ervaringsdeskundige op het gebied van gamen. Zijn jarenlange ervaring binnen het werken met gamers en (professioneel) opvoeders, hulpverleners en scholen leerde André dat de houding naar gamen negatief is. Is dit terecht? André Parren : “Gamen hoort bij deze tijd en is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Dit brengt ook risico’ s met zich mee. Juist gamers met Autisme lijken “vatbaarder” voor het ontwikkelen van problematisch game gedrag. Op het gebied van games lijkt het of er een kenniskloof is ontstaan. Het valt me wel eens op hoe negatief er tegen het fenomeen gamen wordt aangekeken, is dit terecht? Ik bekijk de wereld van gamen vanuit meerdere perspectieven: o.a. vanuit de gamers, ontwikkelaars, vanuit de ontwikkelingspsychologie en vanuit de opvoeder. Tijdens de interactieve informatieavond is er ook ruimte voor vragen.”

  • Monica Doze, ‘Autisme en stress’, 20:30 - 21:15 uur 
Monica Doze kreeg op haar 54ste de diagnose autisme. Zij werkt als loopbaan- en levenscoach. Stress is voor de meeste mensen met ASS een heel herkenbaar thema. In het 'gewone' leven, maar zeker ook in werk. Monica Doze: “Al op jonge leeftijd was ik uitermate gefascineerd in menselijke gedrag en communicatie. Ik vond de wereld ingewikkeld, begreep veel niet, en besloot heel goed op te letten. Nu zet ik mijn autisme in als talent: ik geef inspirerende lezingen voor leergierige mensen die kennis willen maken met de wondere wereld van autisme. Daarnaast coach ik mensen die willen groeien in hun persoonlijke ontwikkeling en in de relatie met de buitenwereld"

Meer informatie

De informatiemarkt is deze avond doorlopend te bezoeken. Alle lezingen zijn net als de informatiemarkt gratis te bezoeken. Aanmelden kan bij binnenkomst van de informatiemarkt. Er zijn maximaal dertig plaatsen beschikbaar. Kom bijtijds want VOL = VOL. In de Symfonie is tijdens de autismemarkt Tilburg een aparte ruimte om even tot rust te komen van alle indrukken. 

De Autisme Informatiemarkt 2019 vindt plaats in Wijkcentrum de Symfonie, Eilenbergstraat 250 in Tilburg. De avond wordt georganiseerd door Expertisecentrum Autisme Amarant Groep, Stichting MEE regio Tilburg, RIBW Brabant, ContourdeTwern, Regionaal Autisme Centrum en Zintri Zorggroep.

Klik hier voor het programmaboekje met een overzicht van de ongeveer veertig organisaties op de informatiemarkt aanwezig zijn. 
Neem ook een kijkje op social media zoals facebook en twitter. Facebook: Autisme Informatiemarkt @autismeinformatiemarkt en Twitter: Autismeweek Tilburg @AutismeweekT

In de aanloop naar de Week van Autisme, van 31 maart tot en met 6 april, komt er drie weken lang in Stadsnieuws iemand uit de praktijk aan het woord. Deze week Rinske Schroemges uit Tilburg. "Soms zie ik mijn autisme niet alleen als een stoornis maar ook als een talent." Klik hier voor het Stadsnieuws artikel van 13 maart jl. met het interview met Rinske Schroemges.

Graag tot donderdag 28 maart! 
Tags: autisme