menu
  deel deze informatie
 

Aan het werk: van droom naar doel

Lisanne ontdekte via KREW haar echte talenten en interesses. Nu volgt ze de opleiding van haar keuze en is gemotiveerder dan ooit. Lees hieronder over haar ontdekkingstocht en haar toekomstdroom!
“Twee keer eerder was ik aan een opleiding begonnen, en beide keren lukte het niet. De burn-out die ik na de tweede keer kreeg, dwong me om rust te nemen en op zoek te gaan naar wat ik écht wilde. Alleen wist ik niet goed hoe ik daarachter moest komen.

Mijn begeleider vertelde over het heroriëntatietraject van KREW (wat nu Talent Program heet). Eerst was ik hier sceptisch over. Ik had eerder zo’n soort programma gevolgd op school. Dat was een grote klas vol ongemotiveerde jeugd die met van alles bezig waren, behalve heroriëntatie. 

Maar de opzet bij KREW was heel anders. Een compacte groep van diverse leeftijden, die gedurende 2,5 maand intensief wordt begeleid, plus een ruime keuze aan stages. Meteen aan het begin krijg je heel gerichte vragen van je leer-werkcoach: wil je werken, een opleiding doen, allebei? Waar liggen je interesses? De beroepskeuzetest wees uit dat het beroep van kok iets voor me zou zijn.

Nu deed ik vroeger al veel aan koken, maar ik had er nooit over nagedacht als mogelijke baan. Het verraste me, maar ik was meteen nieuwsgierig. Was dit iets waar ik wel echt warm voor kon lopen? In een korte stage bij restaurant Waanzinnig ontdekte ik dat het inderdaad heel goed bij me paste.

Ik bleek snelleers te zijn: de werkdruk kon ik goed aan en vond het erg leuk om van alles te weten te komen rondom het beroep. Na die stage wist ik het zeker: mijn toekomst ligt in de keuken. Het was zo fijn om eindelijk duidelijk te hebben welke kant ik op wilde met mijn talenten.

Het afgelopen jaar heb ik twee dagen per week gewerkt in wijkrestaurant De Symfonie. Zo overbrugde ik de tijd totdat de opleiding weer zou starten, en tegelijk deed ik praktijkervaring op. Ik had het geluk dat mijn leer-werkcoach Katelijne ook werkte als kok.

We stonden vaker zij aan zij, ze kon me al veel leren over het vak. Tegelijk had ze een luisterend oor en kon ze me praktische en mentale steun geven. Via KREW heb ik ook nog een tijdje gewerkt bij restaurant Dudok, in het centrum van Tilburg. Weer extra ervaring erbij.

En nu ben ik net begonnen aan de BBL-opleiding tot zelfstandig werkend kok. Dat is vier dagen werken en een dag naar school. De motivatie die ik nu heb, heb ik nooit eerder gevoeld. Ik moet en zal dat diploma hebben! Ook nu is Katelijne er nog voor me. Ze helpt me bijvoorbeeld om de juiste keuze te maken voor een stagebedrijf, want ze kent veel horecabedrijven en weet wat wel en niet bij me past.

En na deze opleiding? Dan ga ik door: met de opleiding tot gespecialiseerd kok. Met die opleiding kun je chef-kok of souschef worden, dat wil ik graag bereiken. Maar… ik heb ook nog een verre droom: de hbo-opleiding voor diëtiste. Dat is mijn ultieme doel. Voordat ik bij KREW terecht kwam, dacht ik dat het onmogelijk was dat ik dat ooit zou halen. Nu denk ik dat ik het misschien wél zou kunnen. Een heel verschil met vroeger!” 

Wil je weten of en hoe KREW iets voor jou kan betekenen?
Lees hier meer informatie en neem contact met ons op via 013-5336646. Wij maken graag de tijd voor een oriënterend gesprek. Ook kun je contact opnemen met leer-werkcoaches Ineke Heltzel en Jan Roeffen. Ineke Heltzel is bereikbaar via 06-11706413 en iheltzel@ribwbrabant.nl, Jan Roeffen via 06-46612226 en jroeffen@ribwbrabant.nl.


Tags: leren