menu
  deel deze informatie
 

2e lichting Howie the Harp behaalt certificaat en betaalde baan

Vorig jaar oktober startte lichting II in opleidingscentrum Howie the Harp™ Tilburg en een jaar later zijn 15 studenten geslaagd. Donderdag 2 november kregen zij hun certificaat uitgereikt. Studenten met een kwetsbaarheid en (grote) afstand tot de arbeidsmarkt volgden een traject van een jaar waarin ze een volwaardige opleiding succesvol hebben afgerond. Ze hebben nu een betaalde baan als ervaringsdeskundig medewerker. In november starten ze 24 uur in de week voor een periode van een half jaar. 
RIBW Brabant heeft besloten om afgestudeerden van Howie the Harp™ klas II een tijdelijke baangarantie binnen haar organisatie te geven. Howie the Harp™ is een uniek opleidingsprogramma voor mensen met ervaring in de psychiatrie die zich willen ontwikkelen tot professioneel ervaringsdeskundige. De hoofdingrediënten van de opleiding zijn een half jaar fulltime opleiding en een half jaar praktijkervaring met begeleiding van hun coach. Dit in combinatie met het werken aan eigen herstel en intensieve coaching.

Synergie

Afgestudeerden leveren een waardevolle bijdrage binnen zorgorganisaties en in het maatschappelijk veld. De rol van ervaringsdeskundigen binnen de zorg is bij RIBW Brabant geïntegreerd in de begeleiding aan cliënten. De synergie tussen begeleidingsmedewerkers en ervaringsdeskundigen zorgt voor een extra toegevoegde waarde voor de cliënt. 

Pijnhoop

Alle studenten maken een portfolio, een persoonlijke map, waaruit blijkt wat ze in het afgelopen jaar hebben gedaan en geleerd over zichzelf en het vak van ervaringsdeskundige. Tijdens de eindceremonie herhaalde de hoofddocent in zijn speech quotes van de studenten. De uitspraken laten zien hoe persoonlijk de leermomenten zijn geweest. Enkele voorbeelden zoals 'Pijnhoop':
-"Ik zet stappen. Wel geen grote, maar ik zet ze."
-"Falen is nee zeggen tegen jezelf."
-"Ik heb geen openingszin. Wel een afscheidsbrief aan angst."
-"Ik voel me nu meer mens dan ooit."

Volgend jaar maart start de derde lichting. Het streven is wederom een aantal van 25-30 studenten. Bezoek voor aanmelden en meer informatie de website van Howie the Harp™ Nederland.