menu
  deel deze informatie
 

Mooi dat er zoveel saamhorigheid is

Voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg betekent de coronacrisis nogal wat. Zij vinden het vaak spannend, worden er onrustig van en kunnen soms aan niets anders meer denken. Daar moeten wij als organisatie adequaat mee omgaan. Onze teams van Het Kiemuur en Restaurant Waanzinnig laten zien hoe ze hun begeleiding aanpassen en er zo toch zijn voor de mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Team van Het Kiemuur samen voordat de coronamaatregel van 1,5 meter afstand tot elkaar van kracht was.

Het Kiemuur

Het Kiemuur is een wekelijkse bijeenkomst in de wijk. Dicht bij bewoners. Iedereen is welkom. “Door corona kunnen we nu even niet fysiek samenkomen”, vertelt Angela Bison, senior ervaringsdeskundig medewerker bij het Kiemuur-team van RIBW Brabant. “Toen dat nieuws bekend werd, hebben we direct posters op de deuren van onze Kiemuur-locaties geplakt, dat zijn met name wijkcentra. Zo laten we voorbijgangers weten dat het Kiemuur even niet doorgaat, maar dat mensen wél contact met ons kunnen opnemen, als ze behoefte hebben aan een luisterend oor. Dan zoeken we samen naar een oplossing om elkaar – bij gebrek aan een Kiemuur – tóch te spreken. Telefonisch of via beeldbellen. Mensen kunnen ook hun zorgen en vragen delen tijdens één-op-één afspraken waarbij we uiteraard 1,5 meter afstand houden. We willen namelijk voorkomen dat onze bezoekers of andere wijkbewoners nu tussen wal en schip vallen. Het blijkt wel dat dit een eenzame en onzekere tijd is, want heel veel mensen hebben er al gebruik van gemaakt. En niet alleen onze vaste bezoekers.”

“Omdat wij al snel doorhadden dat deze situatie wel eens lang kon gaan duren, zijn we de mogelijkheden gaan onderzoeken om de gesprekken die ontstaan tijdens een Kiemuur, ook online aan te bieden. Ook onder begeleiding van één van onze ervaringsdeskundig medewerkers”, gaat Angela verder. “Deze week hadden we een ‘try-out’ met medewerkers, op 8 april starten we voor publiek. Iedere woensdag van 10 tot 11 kunnen mensen via het online vergaderprogramma Zoom aansluiten om hun hart te luchten. Als dat aanslaat, rollen we het verder uit. Tijdens ieder online Kiemuur behandelen we ook een thema, bijvoorbeeld positieve gezondheid houden, sociale contacten onderhouden, etc. We krijgen nu al enthousiaste reacties; ook zonder fysieke aanwezigheid, voelen deelnemers de verbondenheid. Vaste bezoekers hechten veel waarde aan het Kiemuur als contactmoment, zij vinden het fijn dat wij nu met alternatieven komen.” 

Herstelgerichte trainingen

Het Kiemuur-team organiseert ook verschillende herstelgerichte trainingen: Herstellen doe je zelf, WRAP (Wellness Recovery Action Plan) en Werken met eigen ervaring. Door corona vielen de verschillende klassikale bijeenkomsten weg, waardoor 36 cursisten opeens geen les meer kregen. “Ook dat zetten we online voort”, vertelt Angela. “De bijeenkomsten hebben we wel wat ingekort, we merken namelijk dat deelnemers een beetje overprikkeld raken door het beeldscherm. Hierdoor moeten zij wat meer thuis doen. Maar dat kan dus op eigen tempo, in alle rust en zonder afleiding.”

Restaurant Waanzinnig

Net als de Kiemuren, heeft ook Restaurant Waanzinnig de deuren gesloten, in navolging van de coronamaatregelen. Toch zit ook dit team niet bij de pakken neer. Via Facebook en Instagram deelt onze eigen leer-werkplek voor de horeca volop positieve energie, inspiratie en tips voor thuiskoks. Wie de heerlijke gerechten van Restaurant Waanzinnig niet kan missen tot 28 april (of zo lang de maatregelen duren), kan via de website www.restaurantwaanzinnig.nl de beroemde Waanzinnige (Vegan) Worstenbroodjes bestellen. Óf het nieuwe concept ‘Waanzinnig @ Home’: diverse smakelijke maaltijdboxen om zelf thuis je eigen Waanzinnige maaltijd klaar te maken. Het houdt onze deels aan het werk en dat helpt bij hun herstel. Heel belangrijk, juist nu. Uiteraard houden wij ook hier de maatregelen van het RIVM in acht. De groep is hierdoor wat kleiner en dus – helaas – ook het aantal uren dagbesteding per deelnemer.