menu
  deel deze informatie
 

Danny bewijst: sporten houdt het herstelproces op gang

20 kilo kwijt in amper negen maanden tijd, en belangrijker nog: hij heeft geen medicatie meer nodig voor zijn diabetes. De resultaten van de 32-jarige Danny Dieltjes zijn indrukwekkend. Samen met Charlotte van Lent, begeleidingsmedewerker in Oisterwijk, is hij minimaal twee keer per week gaan sporten. “Ik voel dat mijn lijf sterker is geworden.”

‘Sporten is een belangrijk onderdeel van ons begeleidingsaanbod’

Wie kampt met een psychische of psychiatrische aandoening is gebaat bij begeleiding op uiteenlopende gebieden. Van wonen en werken tot sociale contacten of gezondheid. Sporten, meer bewegen en een gezond eet- en leefpatroon zijn daarom een belangrijk onderdeel van de begeleiding binnen RIBW Brabant. “Wij zien het als een positieve gewoonte die het herstelproces bevordert en op gang houdt. Bij sporten komen bijvoorbeeld stoffen vrij zoals endorfine en serotonine: dezelfde stoffen als in veel medicatie”, verduidelijkt Charlotte. En dus staat zij twee keer per week met cliënten in de sportschool. “Terwijl ik vroeger – net als veel cliënten - ook de motivatie moest zoeken om naar de sportschool te gaan. Maar het motiveert ontzettend als je resultaten gaat zien en je je lekkerder in je vel voelt, dan word sporten pas echt leuk.” 

‘Laat je niet afschrikken door spierbundels’

Voor Danny was de drempel hoog om in zijn eentje naar de sportschool te gaan. Te hoog, vertelt hij: “Ik woog 106 kilo, was zichtbaar te zwaar. Dan voel je je niet op je gemak tussen allemaal spierbundels. Ook hield het onbekende mij tegen: ik had geen idee waar ik zou moeten beginnen in de sportschool.” Toen zijn gezondheid hem meer en meer in de steek liet, ging hij overstag. Een wondje dat niet meer zo snel genas, pijnlijke voeten en enkels; gevolgen van zijn overgewicht en een te hoog bloedsuikergehalte. Hij is op zijn voeding gaan letten én is naast veel wandelen ook minimaal twee keer per week gaan sporten, waaronder met Charlotte bij Fit Factory in Oisterwijk. “Mijn lijf is door het sporten sterker geworden, ik voel me energieker en ben helemaal van de medicijnen voor diabetes af”, vertelt hij trots. Van zijn overgewicht is niks meer te zien, nu hij zo’n 20 kilo minder weegt. En die spierbundels in de sportschool dan? “Daar moet je je gewoon niet door laten afschrikken”, lacht Danny. 

‘Het moet bij je passen’

Een succesverhaal, vindt ook Charlotte. “Danny maakt er een sport van, dat zit in zijn karakter. Hij let op zijn voeding, en is echt fanatiek. Maar het is niet voor iedereen weggelegd, het is belangrijk dat de cliënt het leuk gaat vinden en er zijn eigen weg in gaat vinden. Daar probeer ik in mijn begeleiding op te sturen. Gelukkig zijn we ontzettend welkom bij Fit Factory. En hoewel we ons ontzettend welkom voelen kan een sportschool voor sommige cliënten met autisme of een andere psychiatrische aandoening te veel prikkels opleveren. Daarom proberen we binnen ons team creatief te denken als we cliënten willen stimuleren meer te bewegen of gezonder te leven. Bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of te beginnen met een glas water te drinken in plaats van frisdrank. Het moet bij de cliënt passen.”